Toini Gustafsson Rönnlund tycker att Therese Johaugs dopningsfall ”förstör oerhört”. Foto: Bildbyrån.Visa alla (2)
Visa alla (2)

Legendaren: ”Får en känsla av att hon har köpt salvan själv”

Uppdaterad
Publicerad

En av Sveriges främsta längdskidåkare genom tiderna känner sig inte säker på att Therese Johaug fick den den numera ökända läppsalvan av sin landslagsläkare. ”Jag får en känsla av att hon har köpt den själv, men det får stå för mig”, säger Toini Gustafsson Rönnlund till SVT Sport.

Toini Gustafsson Rönnlund vann under karriären tre VM-medaljer och fyra OS-medaljer. Profilen, som idag är 78 år, känner sig frustrerad över Therese Johaugs dopningsfall.

–Det är så bedrövligt. Det var så onödigt av henne. Hon har ju hållit så hög klass och varit världsbäst nu i flera år, och att behöva ta steroider. Det finns ju annan salva att ta. Det finns ju kortisonsalva och aloe vera som hade hjälpt henne för läpparna. Johaug förstörde ju så mycket. Det är inte roligt nu, för det påverkar ju hela damskidåkningen.

Tror du att hon skyller ifrån sig?

– Ja, jag får den känslan. Jag tror nog att hon gör det litegrann. Och man vill ju skydda henne, läkaren bland andra. Alla vill ju skydda henne i Norge och det förstår man ju. Hon är ju så oerhört populär.

Men du tror inte på förklaringen, att det här var ett misstag?

– Jag får en känsla av att hon har köpt den själv, men det får stå för mig.

Så du tror att hon kan ha tagit den medvetet för att höja sin prestation?

– Nej, hon väl tagit det för läpparna, det tror jag nog. För hon hade ju fula blämmor. Och det värsta är ju att hon förstör ju för damskidåkningen, så oerhört. Det är ju så populärt och folk vill ju se oss damer i skidspåret.

Medlidande svalnat

Toini Gustafsson Rönnlund berättar att hon först tyckte synd om Johaug, när hon såg henne bryta ihop på presskonferensen. Men nu känner Bragdguldvinnaren från 1968 annorlunda.

– Då tyckte jag synd om henne, men nu har det väl liksom svalnat, när jag har analyserat det hela.

Men kan hon ha tagit något medvetet för att höja prestationen?

– Det är svårt att säga. Jag hoppas ju verkligen att det inte är så, men misstankarna går ju åt det hållet, säger Toini Gustafsson Rönnlund.

Tror du att hon inte förstod att det fanns en steroid i salvan ?

– Det var ju en varningstext där, och den borde hon väl nog ha sett.

Vad säger folk du pratat med i skidvärlden?

– Ja, alla tycker ju att det är bedrövligt det här. Hon hade ju inte behövt gjort så här. Hon förstör ju så mycket för damlängdåkningen.

Vilket straff tycker du att hon ska få?

– Det är svårt för mig att säga. Ett år. Det är ju synd om hon ska bli borta i fyra år också. Hon behövs ju för skidåkningen, hon har ju varit så bra. Man vill ju att de andra tjejerna ska se upp till henne, att de tränar lite hårdare och blir lika bra som hon.

Vågade knappt ta magnecyl

Den före detta skiddrottningen är även negativt inställd till de astmamediciner som delar av det norska landslaget använder.

– De som har astma har ju rätt att få dispens och använda mediciner, men friska personer ska ju inte använda dem. Det kan ju skada mer än det gör nytta. Nu har det tydligen en effekt, när de använt dem.

Vad är din bild av Martin Johnsrud Sundbys fall?

– Ja, han har väl tagit mer än vad han behövt, utav den här medicinen. Det är ju fel av honom, och det gör man ju inte mot sin egen kropp. Nu finns det frågetecken kring Norge, vad de håller på med.

Hur var det på din tid? Använde folk mediciner?

– Nej, inte vad jag känner till. Man var ju dörädd för alla mediciner, man vågade inte ens ta en magnecyl.

Tycker du att WADA eller FIS skulle behöva göra något för att göra sporten renare ?

– Ja, jag tycker väl att de borde göra något åt det. Det verkar vara lite för löst kring det hela. Men exakt vad vet jag inte, det är svårt att svara på, säger Toini Gustafsson Rönnlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer