Foto: Bildbyrån

Bolsjunov skidornas Lucky Luke – åkte snabbare än sin egen skugga

Publicerad

Det såg ut som om Alexander Bolsjunov skulle dra fram Martin Johnsrud Sundby till segern i Falun. Men ryssen vände på kuttingen och vann 15 km fritt i ett mulet Falun. Det rasslade in många sköna poäng på världscupkontot i jakten på Johannes Hösflot Kläbo. Så var läget på Lugnets skidstadion när krutröken lagt sig.

Ryska ledare sprang med Bolsjunov de sista kilometerna för att driva på i jakten på segern.

Sundby gick fram i målfållan och gratulerade.

– Det är så rättvist. Boljsunov har ju gjort allting själv, säger Anders Blomquist.

100 poäng till Bolsjunov gjorde att han tog in 88 på Kläbo, 19:e i dag, som bara har 14 poängs ledning inför avslutningen i Kanada nästa helg. Det var stor rysk-norsk dominans i Falun. De sju första kom från de länderna.

– Jag har känt en längre tid att det kommer att bli tufft med en till kristallkula så som Bolsjunov kör. Han har härjat rejält på slutet, säger Kläbo till NRK.

Bolsjunov startade elva minuter efter Sundby och kom ikapp norrmannen som var på ett tidigare varv och drog fram honom till en stor ledning vid 9 km. Sedan tvingades Sundby släppa den urstarke ryssen som pumpade på i spåret. När Bolsjunov kom upp till 9 km var han då bara 1,1 sekunder före Sundby och tappade i spåret. Vid 6,7 km var Bolsjunov elva sekunder före Sundby.

– Ja, han var ju tvungen att köra lika snabbt som han själv gjorde det föregående varvet, säger Anders Blomquist om mellantiden.

– Ja, lite grand som att dra snabbare än sin egen skugga, fyller Jacob Hård i och tänker på serietidningshjälten Lucky Luke.

Johannes Hösflot Kläbo säkrade sprintcupen under gårdagen och leder totalcupen. Avståndet ner till Bolsjunov minskade till 14 poäng inför avslutningen i Quebec nästa helg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer