Frida Karlsson trea i mål vid jaktstarten i Tour de Ski. Foto: Bildbyrån.

Dragvilliga Karlsson fick ge sig före upploppet

Uppdaterad
Publicerad

Frida Karlsson drog i täten för att skaka av sig Jessie Diggins och Rosie Brennan.

Men krafterna tröt och med en kilometer före mål satte Diggins in det avgörande rycket och vann före Brennan.

Karlsson blev distanserad trea.

– Jag kände mig stum men är ändå nöjd med loppet, säger Karlsson till SVT Sport.

– Taktiskt ger hon bort lite grand till amerikanskorna med att dra, säger Anders Blomquist om Karlssons dragvilliga taktik som inte höll till seger men väl till pallen. Karlsson är också trea i touren – tio sekunder efter Diggins.

Vid tre kilometer av jaktstarten över 10 km i fri stil var Frida Karlsson, som hade amerikanskorna Diggins och Brennan i rygg, ikapp Linn Svahn. De hade tagit in ett 20-tal sekunder på Svahn, som gick åt sidan direkt. Karlsson fortsatte att borra på i täten.

Tour de Ski

– Hon hade kunna låta amerikanskorna varit draglokomotiv halvvägs in i loppet och sparat energi med att vara lite mer kylig, säger Johanna Ojala om Karlssons taktik.

Karlsson försvarar sin taktik

Karlsson försvarar sin taktik och ser tävlingen i ett större perspektiv än bara dagens etapp.

– Det viktigaste för mig var att åka så fort jag kunde, det är inte många sekunder som rinner iväg på slutet. Det är ändå min styrka och vi drygade ändå ut gentemot de andra. Vi samarbetade där, det var mest jag som hjälpte dem och de har tackat för det, och jag har skaffat mig ett bra läge för fortsättningen, säger Karlsson om loppet.

Svahn fick släppa tätgruppen efter varvningen vid fem km. Hon åkte sedan in som sexa dryga minuten efter täten. Ebba Andersson fortsatte att underprestera och var 18:e, över två minuter efter i Val Müstair.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tour de Ski

Mer i ämnet