Svenska vallarna ska hantera värmen i VM

Publicerad

Vädret i VM-byn Seefeld är inte optimalt inför VM som drar igång på torsdag. Temperaturerna har senaste dagarna legat på drygt fem plusgrader men banornas kvalitet verkar trots det hålla hög klass.
– Jag är chockad över hur bra banorna är i värmen, säger svenska vallachefen Urban Nilsson till SVT Sport.

För de svenska vallarna har förberedelserna inför VM i Seefeld redan börjat. Nu efter några dagar på plats, i ett varmt Österrike, är ändå den svenska vallachefen Urban Nilsson imponerad.

– Om jag ska titta spontant de dagarna jag varit här så är det sjukt fina förhållanden. Att de fått det så otroligt hårt fast att solen går upp och det är sex-sju grader, och att spåren håller så fint. Det trodde jag faktiskt inte, säger han till SVT Sport.

Problem på längre distanser

I sprinten tror han inte att vädret kommer att påverka så mycket, då det är så kort distans som körs samt att hela spåret har samma förutsättningar. Seefeld ligger i en dalgång, där vissa delar av skidspåren ligger i sol och vissa i skugga. Det är först i 15 kilometer klassiskt som problemen uppstår.

– På 15 kilometer klassiskt där åker man på båda sidor av dalen. Där solen värmer jättemycket i vissa backar så att det blir riktigt blött, och det blir skuggpartier där det fortfarande är riktigt kall snö.

Som varmast beräknas det bli nästa onsdag när herrarna kör 15 kilometer klassisk still. Då kan temperaturen vara så hög som 15 grader, rapporterar den norska nyhetsbyrån NTB.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer