Johanna Hagström vann damernas sprintkval i Ulricehamn. Foto: Adam Ihse/TT

Trots luftrörsproblemen: Johanna Hagström snabbast i sprintkvalet

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckans skräll, 22-åriga Johanna Hagström, har varit ett frågetecken inför helgens tävlingar i Ulricehamn.

Men hon kom ändå till start – och var snabbast av alla i kvalet.

– Det kändes bra, säger hon.

22-åriga Johanna Hagström blev förra helgen fyra i Faluns världscupsprint, hennes första finalplats sedan tredjeplatsen i Cogne 2019 (då alla de bästa åkarna saknades).

Men veckan har ändå inte varit hennes bästa. Anledningen är att hon fått problem med luftrören, och därför riskerat att missa helgens tävlingar i Ulricehamn – de sista tävlingarna i världscupen innan VM. Så sent som i går sade hon till SVT Sport att det fanns risk att hon skulle tvingas stå över.

Sista internationella chansen

Men hon stod, trots tveksamheten, på startlinjen i kvalet – där hon var snabbast av alla, 1.13 före Hanna Falk. Båda åkarna tävlar för hemmakluben Ulricehamns IF.

– Det kändes bra. Jag var noga med att värma upp bra innan. Jag tycker att jag hade en bra, tydlig plan inför racet, säger Hagström till SVT Sport.

Totalt gick sex svenska damer vidare till kvartsfinal. Förutom tätduon Hagström och Falk så gick Jonna Sundling (4), Linn Svahn (8), Maja Dahlqvist (13) och Anna Dyvik (17) vidare.

”Den är viktig”

Helgens tävlingar är Sveriges sista i världscupen inför VM, och därför den sista chansen att bevisa formen i internationell konkurrens.

– Klart den är viktig, men förra helgen var kanske ännu viktigare. Men det är en teamsprint imorgon som är väldigt intressant att se på, säger landslagschefen Anders Byström till SVT Sport.

Kommer vi få se det tänka VM-laget där?

– Det är inte säkert, men vi kommer se lite hur det går idag. Vi vill ju gå för seger här, det är viktigt.

Vad behöver Hagström göra i helgen för att få en VM-plats?

– Det vore kul om hon kunde få visa det hon gjorde förra helgen. Men hon har haft lite problem med luftrören i veckan, så vi får se hur det funkar i dag. Det är viktigt att man visar någonting i helgen också, det är hemma-världscup och vi vill verkligen slå ifrån oss mot de som kommer hit.

– Det är några VM-platser som är öppna fortfarande, vi har ett SM också så vi avvaktar till det och presenterar truppen på torsdag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.