Moa Ilar tappade stort i stafetten. Stefan Thomson, damtränare, menar dock att hon fortfarande är aktuell för VM-laget. Foto: Bildbyrån

Trots Moa Ilars ras – fortfarande aktuell för VM-stafetten: ”Absolut”

Uppdaterad
Publicerad

Moa Ilar hade det kämpigt på sin sträcka i damstafetten i italienska Toblach. Hon gick ut i ledning men tappade mycket och växlade 32 sekunder efter täten.

Trots det är hon fortfarande aktuell för VM-stafetten.

– Hon är i bra fas inför VM, säger damtränaren Stefan Thomson till SVT Sport.

Det blev dramatiskt i damstafetten i italienska Toblach. Efter halva loppet växlade Ebba Andersson över i ledning, tillsammans med Tyskland, när Moa Ilar skulle ge sig ut på tredje sträckan. Då hade Sverige över 13 sekunders försprång till Norge.

Men när Ilar skulle tampas med tyskan Pia Fink och norskan Ingvild Flugstad Östberg fick hon en jobbig resa och växlade till Jonna Sundling på sistasträckan 32 sekunder efter tätduon. Sundling gjorde ett försök att jaga i kapp men Sverige blev till slut tvåa.

Trots det stora tappet menar landslagets damtränare Stefan Thomson att det fortfarande är vidöppet vilka som tar plats i laget som ska köra VM-stafetten i Planica den 2 mars.

– Det handlar om en dagsform. Hon visar många bra grejer och är i bra fas inför VM. Hon är i en träningsfas och absolut aktuell inför en VM-stafett, säger han till SVT Sport.

I dag saknades storstjärnan Frida Karlsson i det svenska laget, liksom andralagets Linn Svahn som lämnade återbud strax innan start.

”Vi väntar med den till VM”

Thomson medger att konkurrensen är hård.

– Det är några som har lämnat in en ansökan om att få åka som inte var med i dag. Jag tänker på Frida (Karlsson) och Linn (Svahn). Sen visade Emma (Ribom) och Maja (Dahlqvist, som körde förstasträckan för det svenska andralaget) att de är väldigt starka i en förstasträcka.

Vad säger du om dagens resultat i stafetten?

– Vi gör det bra. Sen gäller det att få ihop det från A till Ö och det är det som är tjusningen med en stafett. Det blev lite väl mycket på Moas sträcka med 30 sekunder upp, men Jonna gör ändå ett bra försök. Jag är inte missnöjd med en pallplats. Sen vill vi alltid kriga om förstaplatsen, men vi väntar med den till VM, säger Thomson.

SE MER: Sverige tvåa i damstafetten efter Tysklands diskning:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.