Jens Burman Foto: Bildbyrån

Tröttnande Burman höll undan för Poromaa

Uppdaterad
Publicerad

Jens Burman vann femmilen före William Poromaa i ett vårvackert Kalix. Han tappade en halvminut på tvåan William Poromaa den sista milen men hade kontroll. 43-årige Anders Södergren slutade tia och tog flera fina skalper.

– Det var härligt att ta segern, jag gillar ju distansen, men det var jävligt tungt och jag fick lite småkramp halvvägs. Sista varvet var det en kamp och ett krig för huvudet, säger Burman i Expressens sändning.

Poromaa hade bra tryck på det sista varvet och stressade Burman som kom ett par minuter senare i spåret.

– 30 sekunder kan gå riktigt fort på slutet på en femmil så det var ett tajt lopp, summerar Burman som vann loppet på krävande 2.18.00 och var 33 sekunder före Poromaa som var nöjd.

– Det var tufft. Planen var att höja farten på slutet även om krampen kom smygande, säger Poromaa.

Södergren fick stå som ledare länge i målfållan

Som riktkarl i fältet fungerade den först startande veteranen Anders Södergren, 43, som var sugen att mäta sina krafter med betydligt yngre konkurrenter på skidstadion på Djuptjärn, Kalix, utan några tävlingar i kroppen.

– Jag har inte varit närheten av att tävla på länge och var väldigt trött den sista milen. Jag har inget tempo i mig men kan hålla den här farten länge och har lätt för femmilar i fristil, ler Södergren som tog sin sista (?) medalj i SM för sex år sedan.

Södergren fick stå som ledare i målfållan ända till startnummer 60 Truls Gisselman skar mållinjen. Södergren slutade som tia efter ett bra disponerat lopp – 6.56 efter Burman. Han hade länge en prestigekamp med Daniel Richardsson som gick in i väggen och blev 18:e, 2.45 efter Södergren.

MER SKIDOR: Burmans bästa VC-placering i karriären (13 mars 2021)

Resultat 50 km SM fristil, Kalix:

1) Jens Burman, Åsarna, 2.18.00

2) William Poromaa, Åsarna, +33

3) Johan Häggström, Piteå, 1.31

4) Fredrik Andersson, Piteå, 2.27

5) Filip Danielsson, SK Bore Torsby, 2.53

6) Björn Sandström, Piteå, 3.24

10) Anders Södergren, Hudiksvall, 6.56

18) Daniel Richardsson, Hudiksvall, 9.41

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.