• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Charlotte Kalla och förre vallachefen Urban Nilsson. Foto: Bildbyrån

Urban Nilsson om vallakritiken: ”De måste sätta sig ner med åkarna”

Uppdaterad
Publicerad

De svenska åkarna har riktat kritik mot vallateamet efter flera uppmärksammade missar.

Förre vallachefen Urban Nilsson, som lämnade i våras, tycker att teamet och åkarna behöver tala ut.

– De måste sätta sig ner, prata och vara ärliga kring vad de har bommat, säger han till SVT Sport.

Enligt uppgifter till SVT Sport har flera åkare varit ledsna och känt ett sviktande förtroende för skidlandslagets vallateam.

I dag diskuterades ämnet i Vinterstudion och då gav Urban Nilsson, före detta vallachef, sin syn på saken.

– Det måste vara otroligt tråkigt att som åkare inte kunna visa hur duktig man är ute i skidspåren. Det går inte att säga annat än att det är jättetråkigt. Man har hamnat lite snett just nu och jag vet att åkare, ledare, vallare, allihopa gör allt för att det här ska bli så bra som möjligt, säger Nilsson.

”Måste sätta sig med åkarna”

På frågan vad han vill säga till åkarna och vallateamet om läget de är i just nu svarar han:

– Det handlar om tillit och förtroende. Det vallateamet måste göra just nu är att sätta sig ner med åkarna och vara ärliga kring vad de har bommat. Att berätta det bygger upp ett förtroende igen inför nästa tävling att ”det här kommer inte hända igen”, säger Nilsson och fortsätter:

– Det handlar om att bygga upp ett förtroende över tid, det är inget som görs över en natt.

Niemi: ”Jättebra dialog”

Den nuvarande vallachefen Anders Niemi säger till SVT Sport att han tycker att kommunikationen mellan åkare och ledare har ”fungerat jättebra under hela säsongen”.

– Vi har en jättebra dialog där åkarna får säga vad de tycker, oavsett om det är bra eller dåligt.

En del åkare har uttryckt ett sviktande förtroende för vallateamet. Hur ser du på det?

– Det upplever jag inte alls utan vi har en bra dialog med åkarna.

Hur går snacket när det sker vallamissar?

– Vi försöker analysera vad som gått snett, men det behöver inte alltid vara vallningen heller utan det kan handla om att man valt fel skidor eller har för mycket fäste.

”Att byta vallachef nu vore fel”

SVT:s expert Mathias Fredriksson tycker trots turbulensen att Anders Niemi bör fortsätta sitt uppdrag åtminstone säsongen ut.

– Att byta vallachef nu vore helt fel. Men det är viktigt att vallateamet förklarar exakt för åkarna vad som går fel för det visar att teamet har koll på vad som gått fel och att det inte kommer att upprepas nästa helg igen.

Damerna besvikna efter nytt vallafiasko (26 januari 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.