Foto: Bildbyrån/SVT

Fredriksson: Niemi måste visa att han är rätt man för jobbet

Uppdaterad
Publicerad

Dåliga skidor och besvikna åkare. De två senaste tävlingshelgerna har varit tuffa för det svenska vallateamet. Nu måste vallachefen, Anders Niemi, och hans team leverera bra skidor resten av säsongen – annars riskerar han jobbet menar SVT:s expert Mathias Fredriksson.
– Att göra ett byte nu vore helt fel men han får visa kommande helger om han är rätt man för jobbet.

Den svenska längdsäsongen har i långa perioder varit nattsvart. Resultaten har uteblivit och istället har de stora rubriker handlat om skador, hälsoproblem – och vallamissar. Specifikt sitter de två senaste tävlingshelgerna på näthinnan.

De svenska damerna har varit otroligt besvikna efter sina lopp och menat på att skidorna varit alldeles för dåliga.  Så här sa de då:

Pressen är nu stor på vallachefen Anders Niemi och vallateamet att avsluta säsongen starkt. Det menar SVT:s expert Mathias Fredriksson.

– Nu hoppas vi att de levererar kanonskidor resten av året. Efter det får man utvärdera vallateamet. Om det inte fungerar måste man få till en förändring. Men att byta vallachef nu vore fel. Anders Niemi får visa kommande helger att han är rätt man för jobbet, säger Mathias Fredriksson.

Vad är det som har gått fel som du ser det?

– Jag har inte varit ute på någon tävling och det är svårt att sitta i tv-soffan och se vad som är fel. Men att valla skidor som du och jag gör, det är inte så jättesvårt. Då kan man läsa på burken och så lägger man på det. För att valla skidor till en världscupstävling, då tillkommer det fler parametrar. Du jagar ju de sista sekunderna och i den jakten är det fler och fler saker om kan bli fel.

— Men att ett vallateam missar en helg per år får man räkna med, men man vill minimera antalet misstag.

Nästa år väntar VM i Oberstdorf. När börjar man med valla-förberedelserna inför kommande säsong?

– Det börjar redan direkt efter tävlingssäsongen är slut – så redan på våren. Den processen stannar aldrig egentligen. Pratar man mästerskap så brukar man ligga och testa material åren innan, vid den tidpunkt på året när mästerskapet ska gå.

Vilket ansvar har vallachefen Anders Niemi i det här?

– Han är vallachef så han har det yttersta ansvaret. Det är han som tar besluten. Nu kom han in väldigt sent den här säsongen vilket inte var optimalt, men det är han som ska sätta ihop ett team som fungerar.

Han fick sparken efter förra säsongen efter att åkarna klagat. Med tanke på hur det sett ut i år, kan han vara kvar på sin position nästa säsong?

– Om man säger såhär, antingen fick han sparken på felaktiga grunder eller så blev han återanställd på felaktiga grunder. Men det är viktigt för vallateamet och för åkarna att man har bra skidor den resterande delen av säsongen för att förtroendet och lugnet ska infinna sig igen och det är fel att uttala sig om nästa säsong redan nu.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.