Flera vallateam strejkar i Åre. De har blivit hänvisade att valla i ett garage i ett hyreshus (t.v.). Foto: Bildbyrån/Instagram @lupusfuscus

Vallastrejk i Åre inför sprinten: ”Behandlar oss som skit”

Uppdaterad
Publicerad

Flera vallateam strejkar inför tisdagens Ski Tour-etapp i Åre. Kaoset beror på att flera mindre nationer har blivit hänvisade till att valla i ett garage utan vare sig fönster eller ventilation.
– Vi har bemött deras kritik och tagit till oss den. Vi har bättrat det så att det är helt okej nu, säger tävlingschef Henrik Ilhamn till SVT Sport.

I morgon fortsätter Ski Tour 2020 med sprint i Åre. De stora nationerna har i dag påbörjat jobbet med att förbereda sig inför tävlingen – men bland flera mindre vallateam råder kaos, något som Aftonbladet var först att rapportera om.

Nationer som Italien, Storbritannien, Polen och Tjeckien har gått ut i strejk efter att ha blivit hänvisade att valla skidor i ett garage i ett hyreshus.

Tjeckiens servicechef Martin Blaschke la ut ett klipp på Instagram med texten ”Är det här vi ska valla våra skidor?”.

– Det är som ett skämt mot de som ska jobba. Man behandlar dem som skit, säger Fabio Ghisafi, som arbetar för Salomon, till Aftonbladet.

”Detta är det värsta”

Fabio Gisafi menar att de dåliga lokalerna innebär hälsorisker för vallarna.

– Det är farligt för vallarna att vara här. Jag har sett liknande ställen längre tillbaka i tiden, men detta är det värsta, säger han till Aftonbladet.

Ilhamn, som är chef för tävlingarna i Åre, säger att de har vidtagit åtgärder.

– Det har visat sig att ett ventilationssystem inte fungerade fullt ut så vi har beställt en tillfällig anläggning.

Någon form av fläkt?

– Ja, precis. Jag kan förstå kritiken, speciellt med tanke på att ventilationssystemet faktiskt inte fungerade.

Hur kunde det bli så?

– Problemet är att vi inte har en arena som är anpassad för längdåkning och då måste vi ta det utifrån förutsättningarna. Det är ganska dyrt att arrangera en tävling för en så här kort tid. Vi har gjort det bästa av situationen.

Vallateamen är kvar i garaget och enligt Ilhamn är utrymmet per nation större där än i baracker där andra nationer håller hus.

REPORTAGE: Fredriksson möter svenska vallateamet under etapperna i Östersund:

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.