Johannes Hösflot Kläbo och Emil Iversen kommer träna tillsammans inför VM 2025. Foto: Bildbyrån

Världsstjärnan Kläbo hjälper petade Iversen

Uppdaterad
Publicerad

Emil Iversen petades och världsstjärnan Johannes Hösflot Kläbo tackade nej till det norska längdskidlandslaget. Nu har duon inlett ett träningssamarbete inför VM på hemmaplan.

Så sent som i januari funderade norska längdskidåkaren Emil Iversen, 31, på att lägga av. Nu verkar han istället fått en nytändning tack vare landsmannen och världsstjärnan Johannes Hösflot Kläbo som själv nobbade landslaget.

– Han verkar motiverad och exalterad över att göra ett bra jobb. Jag tror att han kommer att komma tillbaka där han har varit, det är jag ganska säker på, säger Johannes Hösflot Kläbo till NRK.

”Gnistan är tillbaka”

I april petades Iversen från landslaget samtidigt som Kläbo tackade nej till en plats. Nu har ett träningssamarbete inletts inför hemma-VM 2025.

– Jag kommer att vara en kompis och träningspartner. Vi kommer att ha många träningsresor tillsammans under sommaren och hösten, berättar Kläbo för NRK och fortsätter:

– Det verkar som att gnistan är tillbaka och han verkar mer motiverad än någonsin. Jag tror att han gynnas av en förändring. Nu får han vara sin egen chef och sköta vardagen som han vill.

Blytunga säsonger

Efter att ha tagit hem femmilen i Oberstdorf 2021 har Emil Iversen två väldigt tunga säsonger bakom sig. Fjolårets bästa placeringar i världscupen var sexa respektive fyra i Lillehammar och Beitostölen. Säsongen avslutades sedan med en 13:e plats i femmilen i Planica.

Iversen förklarade efter säsongen att hälsan kan ha varit en förklaring till missräkningarna, bland annat tilltäppta bihålor. Men en operation och ett träningsläger senare verkar det nu som att 31-åringen siktar på en ny medalj i hemma-VM. 

– Vi glömmer de senaste två åren. Om jag tar medalj på VM i Granåsen drar jag mig tillbaka fem minuter senare, sa Iversen till NRK i april.

MER LÄNGDSKIDOR: Kläbo svarar om toppåret 2023 (26 mars 2023)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.