Vasaåket är i fara Foto: Bildbyrån

Vasaåket i fara – kan bli hemmalopp

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals motionärer kan få åka Vasaloppet – på hemmaplan.

Pandemikonceptet Vasaåket, en möjlighet för motionärerna att köra den klassiska tävlingen, är i fara.

– Om vi måste vidta ytterligare åtgärder går vi mot en lösning med Vasaloppet på hemmaplan, säger vd:n Johan Eriksson.

Plan B handlar om att motionärerna erbjuds att åka Vasaloppet, eller det lopp som man anmält sig till under Vasaloppsveckan, på hemmaplan. Konceptet genomfördes under Vasaloppets sommarvecka med cykling och löpning.

– Vi ser vi detta som ett alternativ på vintern, men vi har inte gett det något namn, säger Vasaloppets vd, Johan Eriksson.

Vasaloppet

– Vi gjorde en utvärdering av sommarens Hemmavasa och upptäckte att det var inspirerande för flera deltagare. Men det var också många som saknade att ta sig från Sälen till Mora på den klassiska arenan. Det var vackert att höra för oss.

”Har hela tiden funnits som ett alternativ”

Det var i början av november som Vasaloppsledningen presenterade Vasaåket, som en möjlighet för motionärer att köra sina lopp under Vasaloppsveckan, parallellt med elitloppen i Tjejvasan och Vasaloppet.

Upplägget fick beröm av statsepidemiolog Anders Tegnell:

– Jag tycker att de har hittat på väldigt innovativa vägar för att minska trängseln och det blir inga masstarter, sade Tegnell till SVT.

Sedan dess har smittspridningen tagit ytterligare fart och nu arbetar Vasaloppet mer konkret med plan B än tidigare.

– Det har hela tiden funnits som ett alternativ, men nu jobbar vi med detta alternativ mer detaljrikt, även om Vasaåket är vårt huvudalternativ, säger Eriksson.

Beslut i januari

Vasaloppet jobbar parallellt med båda alternativen fram till mitten av januari. Då ska arrangörerna bestämma sig.

– Som det ser ut nu i samhället tror vi på Vasaåket. Vi tror inte att folk redan nu blåser av tanken åka i Vasaloppsanläggningen. Vi vill också se en vinter med folk på snö, men blir det en försämrad utveckling med pandemin och ingen får resa, så får vi ta detta längre fram, säger Johan Eriksson.

Han betonar att elitloppen Tjejvasan samt elitloppet i Vasaloppet förbereds som planerat:

– Men skulle det bli fullständig lockdown och utegångsförbud i samhället – ja, då hamnar vi i ett annat läge.

Vasaloppsledningen kommer nu att följa fjällturismen under de kommande veckorna.

– Mycket av det som sker i fjällvärlden under jul och nyår påminner om vårt koncept för Vasaåket. Klarar man av att glesa folk och smittspridningen inte tar fart är det bra för Vasaloppet, säger Johan Eriksson.

KLIPP: Vasaloppet blir Vasaåket – så funkar det (5/11)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vasaloppet

Mer i ämnet