Andreas Nygaard fixade tionde raka norska segern i Vasaloppet

Uppdaterad
Publicerad

Svenskarna lyckades inte bryta sviten.

På Vasaloppets 100-årsjubileum såg Andreas Nygaard till att det blev norsk seger för tionde gången i rad – efter en spurtduell med Emil Persson.

– Jag är så sinnessjukt glad, säger Nygaard med kransen runt halsen.

Det blev dramatiskt ända in i det sista innan Andreas Nygaard korsade mållinjen i Mora som första herråkaren. Efter en spurtduell med svenskhoppet Emil Persson blev det en ny norsk seger.

Bland majoriteten norska åkare var det fem svenskar med i tätklungan som utmanade om segern inför sista milen. Och i den sista kurvan på upploppet låg Emil Persson och Andreas Nygaard sida vid sida. Men norrmannen var snäppet vassare och kunde sträcka upp armarna i en segergest när han gick i mål efter drygt 3 timmar och 28 minuter, fyra minuter långsammare än rekordtiden från ifjol.

Vasaloppet

– Det har varit mycket hårt jobb, säger en känslosam Nygaard innan han blir omfamnad av teamkamraten Oskar Kardin.

– Jag har sovit mer med Oskar senaste året än jag har gjort med sambon min, han är en fantastisk fin kille. Det blir mer känslor än jag trodde att det skulle bli. Jag tror att det är svårt att toppa det här, fortsätter han.

Stavdrama tidigt

Men det var inte bara solsken och bra glid för Nygaard. Tidigare under loppet gick ena staven av för norrmannen, men han räddades av teamkamraten och landsmannen Joar Thele som gav honom en av sina och såg till att Nygaard inte tappade onödig tid.

Det här är andra gången 31-åringen vinner Vasaloppet, han stod också som segrare 2018. Bakom honom blev svenskduon Emil Persson och Axel Jutterström tvåa och trea.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vasaloppet

Mer i ämnet