Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vasaloppet kvar i SVT

Vasalopps-traditionen i SVT förlängs

Uppdaterad
Publicerad

En av den svenska tv-världens äldsta traditioner förlängs. SVT sänder Vasaloppet i ytterligare minst tre år. – En given höjdpunkt under Vinterstudiosäsongen, säger SVT:s sportchef Åsa Edlund Jönsson.

Vasaloppet sändes direkt i SVT redan 1966. Sedan dess har storloppet varit en trygg tradition både för deltagare på plats och publik hemma i tv-soffan, första söndagen i mars.

Nu förlängs traditionen ytterligare tre år. Ett nytt avtal mellan SVT och arrangörerna är påskrivet, fram till 2023.

– Vasaloppet är svenska folkets populäraste sportevenemang och varje år samlas 3,5 miljoner tv-tittare runt denna idrottsklassiker som SVT sänt med stolthet i över 50 år. Vasaloppets unika mix av elit, motionär, historia och tradition är tillsammans med Tjejvasan en given höjdpunkt under Vinterstudiosäsongen, säger SVT:s sportchef Åsa Edlund Jönsson.

”Årets Vasalopp blir historiskt för SVT”

Vasaloppet 2021 är Corona-anpassat och innehåller bara två tävlingslopp med begränsade startfält; Tjejvasan lördagen den 27 februari och Vasaloppet söndagen den 7 mars.

SVT sänder båda loppen.

– Årets Vasalopp blir historiskt för SVT. Rådande läge gör att vi hittar annorlunda och kreativa lösningar för att genomföra evenemanget så bra som vi någonsin kan. Vi är glada att vi kan visa en elittävling på Vasaloppet och Tjejvasan. Det fullständiga upplägget för Vasaloppet jobbar vi för fullt med i dagarna och hoppas återkomma med detta så snart som möjligt, säger projektledare Helena Bäckman.

Från arrangörshåll välkomnas förstås det nya sändningsavtalet med Sveriges Television:

– Vi är väldigt glada över att Vasaloppet som en motor för motion och folkhälsa kan fortsätta inspirera svenska folket via tv-rutan. Historiskt har vi tillsammans med SVT byggt upp intresset kring folkrörelsen Vasaloppet och för de som inte kan uppleva den härliga stämningen på plats i Vasaloppsarenan finns nu möjligheten att även de kommande åren njuta av folkfesten hemifrån. Och därifrån hitta inspiration och motivation att på olika sätt gå i mål med sin egen träning, säger Johan Eriksson, tillförordnad vd Vasaloppet, till SVT Sport.

Förra årets vinnare
Herrar:
Petter Eliassen, Norge

Damer:
Lina Korsgren, Sverige

Flest segrar genom tiderna:
Herrar:
9 segrar: Nils ”Mora-Nisse” Karlsson (1943, 1945–1951 och 1953)
7 segrar: Janne Stefansson (1962–1966, 1968 och 1969)
4 segrar: Arthur Häggblad (1933, 1935, 1937 och 1940), Jan Ottosson (1989, 1991, 1992 och 1994)

Damer:
4 segrar: Sofia Lind (1997, 1999, 2004 och 2005).

Rekordtider:
Herrar:
Jörgen Brink, 3.38.41.
Damer: Vibeke Skofterud, 4.08.2

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer