Kalla och Nilsson: ”Insåg nyss hur lika vi är”

Publicerad

Efter två års frånvaro är Charlotte Kalla tillbaka och tränar med landslaget igen. Under tiden har Stina Nilsson växt ut till en fullfjädrad superstjärna. Nu berättar de om hur deras vänskap fördjupats, och hur de tar hjälp av varandra för att hantera press och höga förväntningar.

För två år sedan sade hon tack och adjö.

Charlotte Kalla valde att lämna landslagets träningsgrupp för att satsa vidare på egen hand.

”Jag har kommit så långt i min karriär att jag måste våga följa min intuition. Jag måste se till var jag kan få bäst förutsättningar att fortsätta utvecklas”, sade hon då.

”Otroligt värdefullt”

Men längtan efter träningskamrater har växt sig allt starkare, och när Kallas personliga tränare Magnus Ingesson plockades in som ny landslagstränare inför årets säsong beslutade hon sig för att återvända.

Just nu befinner hon sig i Torsby där de svenska åkarna kan träna på snö i ortens populära skidtunnel.

– Det känns jättekul. Det handlar inte bara om att vi genomför riktigt bra träningspass, utan också om tiden vi får däremellan. Den är otroligt värdefull, säger hon till SVT Sport.

”Förenas i våra erfarenheter”

Charlotte Kalla har varit svensk längdåknings stora stjärna i många år.

Men i den landslagsgrupp hon nu anslutit till finns ytterligare en. Stina Nilssons framgångar de senaste åren gör att de lever snarlika liv: med massvis av sponsoruppdrag, kändisskap och en vardag där folk ständigt rycker och drar i en.

– Det var ganska nyss som vi insåg hur mycket vi har gemensamt och hur lika vi är. Vi förenas i att vi befinner oss i en ganska liknande situation. Det är skönt att ställa frågor till henne om saker jag bollat med mig själv, och jag får väldigt bra och konkreta svar. Jag upplever det som ömsesidigt, vi har väldigt bra utbyte av varandras erfarenheter, säger Stina Nilsson.

Träningen är inte största utmaningen

Charlotte Kalla håller med.

– När jag började åka skidor som sjuåring förstod jag inte att belastningen i första han inte skulle vara rent träningsmässig – utan handla om allt som sker runt omkring. Det finns många situationer som vi befunnit oss i båda två. Hon (Nilsson) kan berätta hur hon upplever saker, resonerar och prioriterar. Och på samma sätt kan hon ställa frågor till mig.

Stina Nilsson beskriver lättnaden att få lufta tankar man gått och grubblat på.

– Det kan vara jobbrelaterat eller sponsorgrejer. Allt möjligt.

– Vi kan lyfta saker som där och då känns stora för en själv. När man väl säger det känner man ”det här var ju inte så stort”. Det blir som en vanlig kompis.

Det sociala är viktigt

Kanske mår man helt enkelt bättre i världstoppen om man är två. Hittills verkar Charlotte Kalla i alla fall tillfreds med sin nygamla omgivning.

– Kanske är det inte alltid att komma upp på den där pallen som är den största drivkraften. Det kan vara resan på vägen och att bara få springa och prata. Det är sånt som gör mig inspirerad att göra jobbet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer