Max Novak. Foto: Bildbyrån

Vinnaren spelade på sina egna lopp – utreds

Uppdaterad
Publicerad

Max Novak tog hem en skrällseger i premiären i Bruksvallarna.

Men nu riskerar skidåkaren bestraffning efter att ha satsat pengar på det egna loppet.

Långloppsåkaren Max Novak förvånade alla när han gled förbi landslagseliten och tog hem vinsten i premiären i Bruksvallarna under fredagen.

Men i en intervju med Aftonbladet erkände han sedan att han satsat pengar på en annan åkare i loppet – något som är förbjudet. Skidåkare får nämligen inte spela på lopp som de själva deltar i.

– Det får man inte göra överhuvudtaget i ett lopp som man själv deltar i. Både Riksidrottsförbundet och vi i förbundet har tydliga stadgar runt det, säger landslagschefen Anders Byström till TT.

”Första gången”

Tävlingsjuryn har nu kontaktat Internationella skidförbundet, Fis, för vägledning i frågan.

Ludvig Remb, juryledamot och biträdande tävlingsledare, berättar att han inte har pratat med Max Novak själv ännu utan inväntar svaret från Fis.

– Vi har aldrig varit med om det här, det är första gången. Nu har vi kollat upp vad det är som gäller med Fis och så kommer vi att få ett svar därifrån, men jag vet inte när, säger han.

Längdchefen Daniel Fåhraeus skriver i ett sms svaret väntas dröja i ett par dagar, just eftersom något liknande aldrig har hänt tidigare.

Satsade pengar igen

Även Anders Byström säger att det nu gäller att vänta in tävlingsjuryns beslut gällande en eventuell påföljd.

Vad tycker du själv om det här?

– Det är ju inte tillåtet, så det är inga tveksamheter att så får man inte göra. Men jag vet inte om han inte visste det och trodde att det var okej, så det är svårt att säga, säger Anders Byström.

Trots den pågående granskningen bestämde sig Novak för att göra om det hela på lördagen – och satsade återigen på sitt eget lopp. Bedriften med vinsten lyckades han däremot inte upprepa, utan åkte ut i sprintkvalet.

– Jag spelade i dag igen och gjorde missen att inte vinna, säger Novak till Aftonbladet.

ARKIV: Novak efter segern i premiären (20 november 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.