Heidi Weng efter målgång i Falun. Foto: Bildbyrån

Weng: ”Det har varit en sinnessjukt tung säsong”

Uppdaterad
Publicerad

Säsongen 2017-2018 vann norskan Heidi Weng den totala världscupen i längdskidåkning, men den här säsongen har varit ett stort misslyckande. Söndagens femteplats i Falun var hennes bästa individuella tävling den här säsongen.

– Det har varit jättejobbigt. Tufft för huvudet, säger Weng till NRK.

Den 27-åriga norskan menar att det värsta inte har varit de uteblivna resultaten.

– Så är det ibland, men orsaken till att det har varit tufft är att kroppen inte har svarat. Det är jobbigt för psyket. Det har varit en tomhetskänsla och en sinnessjukt tung säsong, säger Weng till NRK.

Säsongen som slutade med världscupseger tog hårt på norskan och hon var inte återställd då den här vinterns säsong drog igång.

– Jag har inte gjort det jag brukar göra för jag har inte klarat av det. Jag kom inte igång med träningen ordentligt. Det har känts som om jag har en 50 kilo tung viktväst på ryggen som jag aldrig blir av med.

Inför söndagens 10 kilometer i fristil kände Weng sig inte i form, men trots det gick det alltså bättre än tidigare.

– Nu får resten gå som det går, men det har inte känts bra på träning. Jag har varit eländig, säger hon.

Världscupen avslutas med en minitour i kanadensiska Quebec. Den inleds med sprint på fredag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.