KRÖNIKA: ”En bekymmersam period för svensk hockey”

Uppdaterad
Publicerad

Efter den/de placeringsmatch/er som nu återstår här i Pyeongchang för Damkronorna är Leif Boorks tid som förbundskapten över – en bekymmersam period inom svensk ishockey där resultaten dalat. Kvartsfinalförlusten mot Finland innebär att Sverige för första gången på 2000-talet missar semifinal på OS.

Leif Boork inledde sin tid som förbundskapten med en förlust mot Japan i hemma-VM i Malmö.

Boork avslutar nu sin tid som förbundskapten med att möta Japan, och eventuellt Korea, för att slippa jumboplatsen på OS. Cirkeln av svaga resultat är sluten.

U18-landslagets förbundskapten tar över efter Boork. För första gången följer förbundet sin egen patenterade coach-strategi där förbundskaptener jobbar sig steg för steg uppåt till A-landslaget. Den strategi som tillämpas på herrsidan tillämpas nu även på damsidan.

Ylva Martinsen har dessutom, till skillnad från sina samtida manliga förbundskaptener, själv representerat A-landslaget på stora mästerskap som spelare. Hon har gjort det vid tre Olympiska Spel och sex VM-turneringar (två av dem som lagkapten).

Och. Hon har haft stora framgångar med U18-landslaget.

Martinsen blir Damkronornas första kvinnliga förbundskapten.

Frågan är om det är för sent. Har resten av hockeyvärlden tagit för stora kliv när Sverige stått still?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.