Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Premiär för Lilla Sportspegelns nya serie: Lilla Sportbytet Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Premiär för Lilla Sportbytet – Lilla Sportspegels nya serie

Uppdaterad
Publicerad

I dagarna rullade det första avsnittet av serien Lilla Sportbytet ut i SVT Barn-kanalen. I serien, som ska inspirera fler barn till att våga testa nya sporter, får åtta barn få chansen att byta sport för en dag.

– Det var jättekul att få testa på ishockey, även om det var svårare än vad jag trodde, säger konståkaren Elvira Calmerskog.

Många barn och unga som idrottar på fritiden går av olika anledningar oftast bara på en sport, men samtidigt finns det forskning som visar att det kommer stora fördelar när man håller på med flera sporter samtidigt.
Riksidrottsförbundet  lyfter bland annat fram glädje, minskad skaderisk och bättre utveckling som några av fördelarna som kommer med en allsidig träning.

– Med Lilla Sportbytet vill vi uppmuntra fler barn och unga att våga testa helt nya sporter, eller hålla på med flera sporter längre. I serien är det många skratt och vi får se mycket pepp hos de unga idrottarna när de ställs inför helt nya utmaningar , säger Lilla Sportspegelns programledare Kamil Bochenski.

Föräldrarnas roll

I Lilla Sportbytet får vi också se att föräldrar kan ha stor påverkan på vilken sport barnen faktiskt utövar.

– Många gånger är det ju så att barnen har med sig sporten hemifrån. Som förälder kan man därför till exempel försöka lyfta de positiva sakerna med att prova nya sporter och utgå mer från barnens intressen och fråga: Vad hade du tyckt var roligt?, säger programledaren Louise Andersson och tillägger:

– Samtidigt är det verkligen tillräckligt bra att hålla på med bara en sport. Med Lilla Sportbytet vill vi inte lägga någon press på att man måste hålla på med 1000 sporter för att vara bra, utan vi vill helt enkelt visa att det är kul att hålla på med olika sporter.

Ishockey först ut

Först ut i serien får vi se 13-åriga konståkaren Elvira Calmerskog, testa ishockey som är Elsa-Desirée Bergströms, 11 år, sport och nästa vecka blir det ombytta roller.

– Det var jättekul att testa på ishockey, även om det var svårare än vad jag trodde. Hade jag inte tränat konståkning sex dagar i veckan så hade jag kanske kunnat börja spela ishockey, säger Elvira Calmerskog.

Lilla Sportbytet är en serie om åtta avsnitt och kan ses i SVT Barn-kanalen, SVT Play och SVT Barnplay. Nya avsnitt släpps varje torsdag med start 26 augusti.

Hela Lilla Sportspegeln utbud hittar du i SVT Play  SVT Barnplay och i SVT-barnkanalen där programet samsänder med Lilla Aktuellt måndagar och torsdagar 19:15.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer