Lindsey Vonn vill utmana herrarna. Foto: Bildbyrån

Förbundschefen: ”Prinsessan vill stå ensam i rampljuset”

Skidstjärnan Lindsey Vonn vill möta killarna – men möter kraftigt motstånd. – Hur kommer de andra åkarna att reagera på det här, är det rättvist, bara för att prinsessan vill stå ensam i rampljuset, säger Markus Waldner, internationella skidförbundet till österrikiska sport24.

Lindsey Vonn är en av världens mest framgångsrika kvinnliga alpina åkare, med 77 världscupsegrar och fyra segrar i den totala världscupen. Nu vill hon utmana männen.

– Jag har tränat med herrarna en stor del av de senaste åren och har kunnat mäta mig med dem nästan varje dag. Jag känner att jag behöver ett tillfälle som idrottare att kunna testa vilken min fulla potential är, har hon sagt tidigare.

En officiell ansökan om att Vonn ska få tävla mot herrarna under världscuptävlingarna i Lake Louise säsongen 2018-19 har lämnats in till internationella skidförbundet, FIS, som i går kväll gjorde en första genomgång av ansökan. De kom fram till att bordlägga ärendet och ta beslut i maj, enligt ussa.org.

– Det finns stöd för förslaget bland ledamöter, men också många saker som måste förtydligas för FIS”, säger Patrick Riml,  alpinchef hos US Ski Team..
– Vi uppmuntras av diskussionen och det faktum att vi nu har ett formellt förslag till FIS, ett förslag som vi kan diskuterar mer FIS mer detaljerat under säsongen framöver.

Motståndet: ”Gör oss till åtlöje”

Men den 32-åriga amerikanskan har stött på motstånd från flera håll. 

– Kvinnor spelar inte mot män inom tennisen, det här är bara en teaterföreställning, och om Vonn ska möta män, varför gör hon inte det i andra tävlingar också. Det här gör oss bara till åtlöje, säger Andreas Puelacher, Österrikes landslagschef.

Även Markus Waldner, loppchef på internationella skidförbundet, ställer sig negativ till Vonns idé.

– Jag har inget emot Lindsey personligen, men jag vill inte behöva ta ansvar om hon ramlar efter första svängen. Hur kommer de andra åkarna att reagera på det här. Är det rättvist, bara för att prinsessan vill stå ensam i rampljuset, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer