LHC utan legendar – men med ny världsstjärna

Publicerad

Efter två raka SM-guld har Linköping nu tappat flera nyckelspelare.
Men de är ändå en av de största favoriterna inför den nya säsongen.
En anledning till det: Den nya världsmålvakten Florence Schelling – som inte vill jämföras med Kim Martin Hasson.
”Hon kan inte ersättas, inte ens av mig”, säger hon.

Linköping har vunnit två raka SM-guld. Den gångna säsongen dominerade de totalt, och förlorade bara en match på hela säsongen.

Inför årets säsong är de dock inte huvudfavorit. På upptaktsträffen förra veckan fick storsatsande Luleå flest röster, följt av Linköping.

Och att LHC inte är en lika stor favorit den här säsongen är inte så konstigt. De har tappat några tunga pjäser, bland andra Damkronornas lagkapten Jennie Asserholt och Sveriges genom tiderna bästa målvakt: Kim Martin Hasson.

Men LHC siktar ändå på att ta ett nytt SM-guld. Och en anledning till att de kan hoppas på det är Martin Hassons ersättare, den schweiziska målvakten Florence Schelling.

Schelling räknas som en av världens bästa målvakter, och var den enskilt största orsaken till att Schweiz vann mot Sverige i bronsmatchen i OS 2014.

Nu har hon alltså flyttat till Sverige och Linköping. En flytt som hon länge drömt om.

– Jag har alltid velat spela i Sverige. Det har varit en dröm för mig länge. Jag var i Sverige och spelade några turneringar när jag var yngre och trivdes alltid här. Så jag tänkte att jag verkligen ville komma hit och spela, säger hon till SVT Sport, och fortsätter:

– När Linköping kontaktade mig tog det inte lång tid för mig att bestämma mig. Och jag har inte alls ångrat mig, och ser verkligen fram emot att inleda säsongen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Riksserien

Mer i ämnet