Amos Kipruto. Foto: Bildbyrån.

Kipruto snabbast i Göteborgsvarvet

Uppdaterad
Publicerad

Första Göteborgsvarvet sedan 2019.

Då vann Amos Kipruto på herrsidan och Tigist Assefa på damsidan.

Amos Kipruto vann det första Göteborgsvarvet sedan 2019, efter ett ryck med några kilometer kvar.

Med den nya bron, något lägre, bron över Göta älv var banrekordet (59.36) i fara. Förändringen beräknades på förhand göra ungefär 10 sekunders skillnad för elitlöparna och uppemot en halvminut för motionärerna.

Men riktigt så snabbt gick det inte i det lite halvkyliga vädret med stundtals rätt ihärdigt regnande. I stället sprang kenyanen, som tog VM-brons i maraton för tre år sedan, in på 1.00.50.

Svensk-eritreanske Hässelbylöparen Samuel Russom, som för bara en vecka sedan var under den svenska rekordtiden i maraton, sprang in som tia på 1.02.28.

På damsidan vann etiopiskan Tigist Assefa med tiden 1.08.20. Bästa svenska blev Hanna Lindholm på tionde plats med tiden 1.13.19.

Drygt 44 000 löpare var anmälda, även om arrangörerna redan på förhand räknade med ett relativt stort bortfall eftersom många av startanmälningarna har flyttats fram från de inställda loppen under pandemin.

MER LÖPNING: 160 000 löpare sprang samtidigt för forskning (9 maj)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.