Luleå vann final ett – avgjorde i första perioden

Uppdaterad
Publicerad

Luleå har tagit det första steget mot ett femte SM-guld i rad. De vann den första finalmatchen med 89-82 på hemmaplan. Matchens gigant var Jessica Thomas som stod för majestätiska 34 poäng.

– Det är helt suveränt med allt stöd vi får från våra supportrar varje dag. Det var jätteviktigt att ta den här hemmasegern, men jobbet är inte gjort än, säger hon till SVT.

Drabbningen avgjordes egentligen redan i den första perioden då Luleå snabbt fick en stor ledning och i den första pausen ledde de redan med 31-16.

I den andra perioden var Luleå knappt bättre, men sedan tog Umeå över.

De vann period 3 med 24-22 och fortsatte jakten ända till matchens slut, men trots att de vann den avslutande perioden med 22-12 kom de aldrig riktigt nära.

Brianna Kiesel var Umeås bästa poängplockare med 22 poäng.

– Jag är väldigt glad att vi vann den här första matchen. Och jag är jättenöjd hur vi spelar i den första halvleken när vi går upp i en 19 poängs ledning. Sedan hade vi gärna sluppit bjuda tillbaka Udominate i matchen, men vi vet att de är ett skickligt lag och det måste man ha respekt för, säger Luleåtränaren David Visscher till NSD.

Luleå åkte ändå på ett rejält bakslag då italienskan Silvia Favento skadade foten redan i den första halvleken.

Luleå vann grundserien före just Umeå och i slutspelet har lagen förlorat en match var.

SVT-expertens guide till basketfinalen hittar du här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.