LHC:s Denise Altmanns fastställde slutresultatet 4-1 i den andra kvartsfinalen mot AIK. Foto: Bildbyrån

LHC fick revansch – tvingade fram tredje avgörande mot AIK

Uppdaterad
Publicerad

I onsdags skrällvann AIK mot serietvåan Linköping. I dag tog Linköping en säker 4-1-seger och tvingade fram en direkt avgörande tredje kvartsfinalmatch i morgon.

LHC öppnade först krampaktigt, kanske spända efter smällen i onsdags. Inte blev det bättre när AIK:s Lisa Johansson satte det första målet.

Efter en kvittering sent i första perioden lossnade det ordentligt för Linköping i andra perioden.

Lara Stalder, schweizisk OS-spelare, tog sig igenom AIK-försvaret och krånglade in pucken. 2-1. Anna Rydberg utökade med en sidledsdragning, 3-1.

I slutperioden hade Linköping full kontroll på matchen. Denise Altmann satte spiken i kistan med ett frilägesmål 57.30 in i tredje perioden.

Luleå klart för semi

I den andra kvartsfinalen mot Brynäs visade Luleå återigen att laget, som vann grundserien i SDHL, är numret större. Laget vann med 6-0 på hemmais inför 1105 åskådare och är klart för semifinal.

Emma Nordin lade grunden för segern med två mål i första perioden. Vid 1-0 släppte Brynäs målvakt Sara Grahn en retur som Nordin högg på, fyra minuter in i matchen.

Brynäs skapade en del vassa chanser i första perioden men Luleås målvakt Maria Omberg var omutlig.

I andra perioden utökade Felicia Linder till 3-0 efter en målvaktstavla.

Storspel av förstakedjan

I den första kvartsfinalen stod den kanadensiska landslagsspelaren Jennifer Wakefield för fyra mål, och hon skrev in sig i målprotokollet även i dag. Målet var resultatet av ett vackert anfall med hela Luleås förstakedja: Michelle Karvinen passade Emma Nordin som åker sig till ett bra skottläge, men passar Wakefield som skjuter ett kanonskott bakom Sara Grahn. 4-0.

I sista perioden började Brynäs tröttna och det rann iväg med två ganska enkla mål. Michelle Karvinen, som vann poängligan, gör 5-0 efter en snygg dragning. Meaghan Mikkelson fastställde slutresultatet 6-0 med drygt två minuter kvar av matchen.

Wakefield fick priset som matchens lirare och publiken hyllade sitt lag med stående ovationer.

Luleå Hockey vann enkelt den första kvartsfinalmatchen borta i Gävle med 8–1.

Modo och Djurgården vidare

Modo och Djurgården är också klara för semifinal. Detta efter 2-1 hemma mot Leksand idag. Stor matchvinnare för Modo blev Olivia Carlsson som gjorde såväl 1-0 som matchavgörande 2-1-målet.

Djurgården besegrade HV71 med 31 i kvällens hemmamatch och kan även de förbereda sig för semifinal. HV71 tog ledningen genom Riikka Välilä, men Djurgården vände genom mål av Amy Menke, Josefine Jakobsen och Sofie Lundin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.