Dahlin matchhjälte i mäktig vändning

Ledning med 4–2, nio minuter kvar och på väg mot ett tidigt ryck i kvartsfinalserien. Då gjorde Frölunda tre raka mål på Malmö och återtog sin hemmafördel.

Tillställningen inleddes med att Joel Lundqvist lyckades med något som i det närmaste skulle kunna beskrivas som ett konststycke; när Frölundakaptenen backade in i Malmö-slottet direktsköt han in 1-0 i första krysset – samtidigt som han föll baklänges.

Men Malmö kom tillbaka snabbt. Innan den första perioden var över hade skånelaget hunnit överta ledningen – och det efter ett mönsteranfall. Hemmapubliken bjöds på hockeygodis när Lukas Haudum kunde sätta dit 2-1 efter en snabb spelvändning.

– Det är vi som bestämmer, konstaterar Haudum under C Mores intervju i första pausen.

Att Malmö sköt 17 skott att jämföra med Frölundas 2 förkunnar det.

Vackert backmål gav utjämning

Gästerna från Göteborg kom sedan ut riktigt starkt i den andra perioden och offensive backen Adam Almqvist gjorde inget misstag när han frispelades av Mats Rosseli Olsen. Med en kylig dragning kvitterade han till 2–2 drygt fem minuter in i mittenakten.

Alvarez fortsätter leverera

Så långt hade samtliga fyra målskyttar hittat nätet för första gången i årets slutspel.

Då var det dags för den första drabbningens matchvinnare att kliva in i handlingen. Robin Alvarez blev matchhjälte för sitt Malmö med sitt 2–0-mål i söndags och såg ut att återigen få ikläda sig hjälterollen efter att ha givit rödhökarna ledningen 5.24 in i tredje perioden.

Frölunda ville annorlunda.

3–2 hann bli 4–2 genom Rhett Rakhshani innan Frölunda lyckades svara – två gånger om.  Och fort gick det.

• 51.52: Alsenfelt helt bortspelad när Sebastian Stålberg reducerar från nära håll.
  • 53.09: Anton Mylläri blir olycksfågel när Carl Gundström vallar in kvitteringen via Malmöbackens skridsko.

17-årige supertalangen frälste Frölunda

Rasmus Dahlin – Fröundabacken vars braksuccé i SHL ledde till en OS-plats – såg till att fullborda vändningen med att pricka in 5–4 med lite mer än två minuter kvar att spela.

– Nu är det en skön känsla, det här betyder jättemycket för oss. Vi tar med oss att vi låg under och lyckades vända, säger Dahlin till C More efter sitt avgörande.

Desto djupare suckar var det förstås i hemmalaget.

– Det går fort i hockey... Jag tycker vi gör en ganska bra match men det är små marginaler. Det är tungt just nu, säger Fredrik Händemark till C More.