Supportrarna flyr mitt i sändningen

Uppdaterad
Publicerad

Mitt i SVT Sports direktsändning fick både reporter Chris Härenstam, fotograf Fredric Tirheden och MFF-supportar fly. En grupp personer kom springande och jagade dem. ”Shit. Fan vad läskigt”, säger Härenstam i sändningen. Några personer ska ha blivit nedslagna, en rapporteras ha slagits medvetslös.

Chris Härenstam höll på att intervjua ett MFF-fan om just det oroliga läget i Lviv då supportrarna runtomkring började springa, jagade av vad som uppskattas vara ett 50-tal personer.

Även Härenstam fick springa iväg.

– Jag är ganska uppskakad, säger han strax efteråt.

Redan i går kväll attackerades en grupp MFF-supportrar. SVT:s team befann sig vid en pub där många fans samlades inför kvällens match melllan Malmö och Sjachtar Donetsk, när okända personer slog till igen.

Sjachtar Donetsk spelar inte i sin egen hemstad på grund av förhållandena i östra Ukraina, utan i Lviv i en annan del av landet. Vilka som attackerade supportrarna är inte känt, men MFF-supportrar säger till Sydsvenskan att de håller på lokala laget Karpaty Lviv.

”Blod rann”

Härenstam har fått information om två skadade personer, den ena har han talat med när han satt i en ambulans.

– Han var illa däran. Den andra troligtvis ännu mer illa däran.

– Blodet rann nedför hela hans huvud. Han var absolut inte vid sina sinnes fulla bruk, han var jätteledsen naturligtvis. Han var rejält skadad, men hur skadad har jag ingen aning om.

Den andra personen har MFF-supportrar berättat om.

– De har sett en av sina killar blivit nedslagen och översprungen av de här människorna. Sedan drog MFF-supportrarna bort honom och enligt de här killarna som drog bort honom så fick han rejält ont och ska under en tid ha varit utan medvetande.

Härenstam rapporterar att många poliser har kommit till platsen, och att Malmösupportar berättar att de har blivit förföljda under dagen.

MFF:s supportersamordnare, SLO, Pierre Nordberg var en av dem som jagades.

– Jag mår bra, men man är ju lite anfådd. Jag sprang. Jag hade några med mig. Vi sprang runt hörnet, och då kändes det som att vi var av med dem. Då gick vi in i en butik och ringde till vår säkerhetsansvarige och vår vd, säger han.

Ville ha fler poliser

– Jag är lite uppskakad men det känns ändå okej.

Nordberg hade velat ha fler poliser på plats. Supporterpolisen från Sverige är inte med på resan.

– Vi hade ett möte idag med Uefa och polisen. Uefa var väldigt tydliga: det har varit en attack igår och ni måste stödja Malmö FF så mycket som möjligt. Vi fick rapporter härifrån och jag såg själv att det var väldigt dåligt med poliser, säger han.

Allting började just när Härenstam ställde en fråga till  MFF-supportern Magnus Gärdebring om oron efter attacken igår.

Hur funderar ni kring det faktum att inte släppa någon eller några ensamma här, med tanke på vad som hände under gårdagen? Är ni säkra på att ni håller ihop nu?

– Jag har bara träffat trevliga…

Sedan fick Gärdebring och alla runtomkring springa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer