Anna Haag tävlade mot Marit Björgen i över tio år. Foto: Bildbyrån

Anna Haag: ”En stor inspirationskälla”

Uppdaterad
Publicerad

I över tio år har Anna Haag tävlat mot Marit Björgen. Och den svenska längdskidåkaren beskriver 38-åringen som en stor inspiration för sporten.

– Hon har betytt otroligt mycket för mig personligen, men jag tror att hon har varit en inspirationskälla för fler, säger Haag till SVT Sport.

I dag meddelade Marit Björgen att årets säsong blir hennes sista på elitnivå och svenska Anna Haag, som tävlat mot norskan under många år, var inte jätteförvånad.

– Hon har alltid varit bra men så här bra som hon kört i vinter alltså, då kände jag att man kanske vill sluta på topp. Hon har verkligen haft en fantastisk vinter, säger Anna Haag till SVT Sport.

Hur vill du beskriva Marit Björgen som skidåkare?

– Som en seriös åkare som inte lämnar något till slumpen. Sedan är hon otroligt jordnära, en av de mest ödmjuka personerna jag träffat.

Totalt blev det bland annat 15 OS-medaljer och 18 VM-guld för den suveräna norskan.

– Makalöst, om jag får säga det så är hon den bästa kvinnliga längdskidåkaren någonsin. Hennes sätt att hantera framgångarna tror jag har gjort att hon utvecklats och varit så bra under många år.

Haag minns första gången hon ställdes mot Björgen i längdspåret.

– Det var 2006 i världscuppremiären i Gällivare. Jag minns att jag tycket att det var jättehäftigt att testa skidor bredvid henne. Jag tror att jag var tvåa från slutet i loppet och att hon vann, säger Haag med ett skratt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.