Patrik Järbyn ska tävla i Mästarnas mästare. Foto: SVT/Bildbyrån

Patrik Järbyn klar för Mästarnas mästare: ”Har väntat på det här i nio år”

Uppdaterad
Publicerad

Han har 23 SM-guld, två VM-silver och ett VM-brons.

Nu ska Patrik Järbyn jaga en ny pokal. Mästarnas mästare-pokalen.

– Det är en stor heder och det ska bli grymt kul, säger Patrik Järbyn.

Efter 20 år inom alpineliten avslutade Patrik Järbyn sin karriär 2012. Men nu är det dags att tävla igen.

I början av september är han en av de tio som reser till Spanien för att tävla i den kommande säsongen av Mästarnas mästare.

Mästarnas mästare

När frågan kom fanns det inga tveksamheter hos den förre alpinstjärnan.

– Jag har väntat på det här i nio år. Är det något jag sagt att jag verkligen vill vara med på så är det det här. Det är en stor heder och det ska bli grymt kul, säger Patrik Järbyn.

”Finns mycket att berätta om”

Men det är inte bara tävlandet som lockar med programmet. Att få höra historierna bakom de andras karriärer och att få berätta sin egen ser han fram emot.

– Man får se en annan sida av idrottsmannen eller kvinnan som man aldrig får när journalister sätter upp micen. Folk vet väldigt lite om sidan om och det är det som är lite kul att få berätta om. Det man inte kunnat, fått eller haft chansen att berätta.

Kommer du avslöja något som du tror kommer förvåna folk?

– Det skulle faktiskt behövas ett helt program med mig i sådana fall. Jag har en hel del grejer, jag har inte gått den spikraka vägen. Det finns mycket att berätta om, säger han.

Kan bli tredje alpina vinnaren

52-årige Järbyn har bott i USA de senaste 17 åren och har därför inte kunnat se så mycket av programmet. Men han har snappat upp att andra alpinåkare gjort det bra.

– Jag har sett att vi alpinister är bra på det mesta och framför allt på uthållighet. Vi måste vara bra på så många grejer, balans och styrka samtidigt som vi måste ha uthållighet och koordination. Jag tror att vi är högt upp bland de som är allsidigast tränade.

Bland de tidigare vinnarna hittar vi både Ingemar Stenmark och André Myhrer har vunnit tävlingen.

– Jag ska göra allt jag kan för att hänga på dem. Jag tävlar för mig naturligtvis men alpint hänger på axeln också, säger Järbyn.

”Kommer ligga på hemligt träningsläger”

Det har gått nio år sedan Järbyn avslutade sin karriär. En karriär där han hann med bland annat ett VM-silver i Super G 1996 och både VM-silver i lagtävlingen och VM-brons i störtlopp på hemmaplan i Åre 2007. Men hur är formen idag?

– Inte lika bra som för nio år sedan. Jag försöker hålla mig i form men jag är väl inte riktigt där än. Man har ju blivit till åren så det är inte lättare nu än det var för tio år sedan, det är faktiskt grymt mycket svårare. Jag kommer att ligga på ett hemligt träningsläger här med några vänner.

De tävlar i Mästarnas mästare 2022

Grupp 1:

Emma Green, höjdhopp

Antonio Lindbäck, speedway

Ola Lindgren, handboll

Magnus Norman, tennis

Sofia Loft, styrkelyft

Grupp 2:

Patrik Järbyn, alpint

Carin Hjalmarsson (fd Koch), golf

Joanna Stillman och Henric Stillman, dans

Frida Wallberg, boxning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mästarnas mästare

Mer i ämnet