Kalmar-Elfsborg utreds för matchfixing. Bilden har ingenting med misstänkta brottet att göra. Foto: Bildbyrån

Polisen väntar på utredning – ”Vi vet hur mycket det skadar idrotten”

Publicerad

En anmälan är upprättad, men ännu har inte besked kommit ifall det blir en polisutredning kring eventuell matchfixning mellan Kalmar FF och Elfsborg, det säger Åsa Elfving på Nationella anti-korruptionsgruppen.

– Riksenheten för korruption har fått vår anmälan och ska ta beslut för att se om en förundersökning ska inledas eller inte. Det gjordes under förmiddagen och jag har inte fått någon återkoppling på det ännu, säger Åsa Elfving vid Nationella anti-korruptionsgruppen, där man kallar händelsen för prioriterad. I övrigt jobbar man med korruptionsärenden och mutbrott i flera olika områden.

– Just matchfixning är prioriterat för vi vet hur mycket det skadar idrotten, säger Elfving till SVT Sport.

Vi är förbereda på det här

På måndag kan besked om en förundersökning komma, men vad det är man i så fall kommer att utreda i matchen mellan Kalmar och Elfsborg i allsvenskan, det vill man inte berätta.

– Jag vill inte gå in närmare på vad det är för händelse vi utreder och vilken grund till det vi har. Så fort vi får beslut av åklagaren om förundersökningen ska inledas, eller inte, så får vi samla in information som stärker ett eventuellt brott. Jag hoppas att vi har ett möte om det på måndag.

– Vi har haft några matchfixningsärenden under årets lopp och har några domar i den här typen av områden, så vi är förbereda på det här, säger Åsa Elfving.

Inblandade myndigheter

Visa

Nationella anti-korruptionsgruppen tillhör polisens nationella operativa avdelning (NOA) – avdelningen inom polismyndigheten som bland annat är konktaktpunkt mot Säpo och Försvarsmakten.

Riksenheten mot korruption – åklagarmyndighet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer