Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vill se krafttag mot matchfixning Foto: TT

RF och Fotbollförbundet vill se krafttag mot matchfixning

Uppdaterad
Publicerad

Den nya Spellagen har funnits i drygt ett år, och ska nu kompletteras med föreskrifter från Spelinspektionen – samtidigt som de största företrädarna för svensk idrott vill se ännu hårdare tag.
– Vi underkänner det Spelinspektionen gör, säger Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson.

Det finns en oenighet kring hur den nya Spellagen från 2019 ska tillämpas. Spelinspektionen vill förbjuda vadhållning på regelbrott (som gula kort), förlust i delmoment (till exempel dubbelfel i tennis) och spel på minderårigas individuella prestationer, samtidigt som de tunga företrädarna för svensk idrott har lämnat remissvar och vill se mer.

– Att spela på låga divisioner, inkast och annat är att bjuda in till kriminella till någon slag galamiddag, säger Björn Eriksson till SVT Sport.

– Ytterst har vi en spelmyndighet som ska säkerställa en sund spelmarknad, men då måste de säkerställa ett sunt utbud – och det krävs inte mer än sunt förnuft för att konstatera det, säger Fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

Koppling till grov kriminalitet

Med Spellagen den 1 januari 2019 kom det nya spelfuskbrottet, men det har inte hindrat fusket från att öka, ofta med en koppling till grov brottslighet.

– När det gäller de allra största så vill jag ha dem i fängelse, och då vet jag att de kan inte undvika att skattefuska och göra en massa andra saker, säger RF:s ordförande Björn Eriksson.

Fotbollförbundet och spelbolagen vill gärna tipsa varandra och dela information, men där sätter Personuppgiftslagen stopp, ett Moment 22. Spelbolagen själva är tveksamma till att utesluta spel från marknaden, och ser hellre att stora idrottsliga aktörer som svensk fotboll identifierar riskmatcher och till exempel skjuter upp eller ställer in. Samtidigt som fotbollen gärna sysslar med fotboll.

– Vi lägger ett par miljoner om året på det här, och det skulle vi kunna lägga på att utveckla spelare, tränare och andra saker som faktiskt är vår uppgift, säger Håkan Sjöstrand till SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer