Nu måste även alla som spelar på hästar registrera sig. Foto: TT Nyhetsbyrån

Spelbolagen positiva till nya regler

Publicerad

Regeringen inför hårdare krav på spelbolag och vill göra det lättare att identifiera och straffa matchfixare. Förslag som presenterades i dag och välkomnas av spelbolagen.

– Vi är varma tillskyndare för ett licenssystem. Från början var vi ganska ensamma om den uppfattningen. Vi är väldigt tillfreds med att både regeringen och oppositionen ser ut att föra igenom det här tillsammans, säger Gustaf Hoffstedt, generalsekreterare för Branschföreningen för Onlinespel (BOS) till SVT Sport.

Spelbolagen har inga problem med att de själva sätts under lupp. Dessutom välkomnar de förslaget om den nya brottrubriceringen ”spelfuskbrott”.

– Det är efterlängtat att matchfixning blir kriminaliserat. Vi är ju brottsoffer när matcher fixas, säger Gustaf Hoffstedt.

Spelbolagen har inte tidigare varit involverade i den plattform där myndigheter och förbund jobbar för att stävja matchfixning. Ett arbete de i framtiden kommer involveras i.

Detta har hänt:

Lagstiftarna kände sig ifrånsprungna av de utländska spelbolagen och tillsatte 2015 en spelutredning. I våras presenterades den 1300 sidor långa utredningen. Kvarnarna har börjat mala ner det tunga dokumentet till konkreta lagförslag.

Regeringen ska nu skicka förslagen på remiss till lagrådet.

Här är det viktigaste och hur de påverkar dig:

Registrering av alla spelare:

Alla som spelar måste registera sig hos spelbolagen. Även du som spelar på hästar. Detta görs bland annat för att minska spelmissbruket.

Alla bolag måste söka licens:

Samtliga spelbolag kommer att behöva betala skatt i Sverige och skaffa sig en licens. De bolag som inte har licens kommer att vara olagliga.

Krav på måttfull marknadsföring:

Den som stör sig på spelbolagens frekvent återkommande reklamsnuttar i periodpauserna kan komma att få pusta ut. Det är åtminstone föreslaget att krav om måttfull marknadsföring ska ställas på spelbolagen.

Skärpta straff för matchfixning:

Den som ägnar sig åt olovlig spelverksamhet och matchfixning kommer att få det svårare att bedriva sin olagliga verksamhet. En ny brottsrubricering kommer till, ”spelfuskbrott” .

Det nya licenssystemet hoppas man kommer bidra till att myndigheterna får en utökad kontroll över brottslingarna.

Spel på hästar på flera ställen:

ATG kommer att bli utsatt för konkurrens. Även om staten behåller sitt inflytande över spelbolaget.

Anordna bingo – dra av på skatten:

Ideella föreningar kommer i fortsättningen få skattebefrielser när de anordnar bingo och lotterier.

Den nya lagen föreslås träda i kraft den 1 januari 2019.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer