Spelbolagen: Problemet med matchfixning finns absolut

Uppdaterad
Publicerad

På det svenska statliga spelbolaget Svenska Spel har man en hel avdelning som dygnet runt granskar spelmönster, och hur matcher ser ut. Varningsklockan för misstänkt matchfixning ringer varje dag.

I går skrev SVT Sport om matchfixning och att problemet är stort på de mindre tennisturneringar.

– Det är ett ganska stort problem. Det är många som känner att de tjänar mer pengar på att samarbeta med någon utomstående. Då får de en del av slanten och 80 000 kronor på en vecka i stället för 10 000. Det är det många som faller för det, sa Fred Simonsson, rankad 850 i världen, till SVT Sport i går.

Matchfixning

Svenska Spel välkomnar att matchfixningen granskas och företagets chef för sportsbetting och spelsäkerhet, Dan Korhonen, som arbetar med företagets spel och med matchfixning säger:

– Det är starkt av killarna att stå där och berätta hur det går till. De har ju hotats, det var ett bra tv-inslag.

”Granskar alltid alla ligor”

Svenska Spel erbjuder inte spel på Future-touren, där bland andra Fred Simonsson i SVT:s reportage förklarade att det erbjuds relativt stora pengar för matchfixning. På Future-touren spelar seniorer och majoriteten är över 18 år även om det finns spelare under 18.

– Vi granskar alltid alla ligor och spel innan vi erbjuder spel på dem. Till skillnad mot flera av våra konkurrenter har vi inte spel på ungdomsidrott.

Men det går dagligen att spela på damernas ITF-tour (som är lite lägre nivå och med många yngre spelare)?

– ITF är den lägsta tennisligan i vårt utbud men vi gör alltid en grundläggande värdering innan vi tar med en liga eller en ny sport. Det görs ett gediget test, erkänner Dan Korhonen. Men det finns ett spelintresse för både herrarnas och damernas ITF tour.

Betsson: ”Problemet med matchfixning finns absolut”

Ett svenskt spelbolag som däremot gör det är Betsson.

– Dilemmat är att vi även om vi har en väldigt liten risk hos oss så kan ändå våra spelobjekt påverkas på grund av att det kanske finns mindre säkerhet hos några andra bolag, säger Peter Zäll, strategichef hos Betsson.

Zäll igen:

– Problemet med matchfixning finns absolut. Om vi vill komma åt det ordentligt måste det vara ett gemensamt grepp från alla internationella spelbolag och sportförbund, som bör komma överens om gränser för att komma åt problemet.

Varningsklockor ringer

På Svenska spel har man en egen avdelning som granskar avvikande spelmönster, och avvikande spelkvalitet. Men man ingår också i det stora sportnätverket Sportsradar och är en del av GLMS (Global Lottery Monitoring System) där ett stort antal spelbolag samarbetar med varandra för att upptäcka samt rapportera avvikelser .

– Varningsklockan ringer varje dag, men det betyder inte att vi stoppar spel varje dag. Generellt är det fotboll som genererar flest varningar, men det beror nog på att utbudet är störst där. Tennis är en annan sport där det kan hända saker. Just nu är det sex fotbollslag som är på vår lista för lag som vi ej erbjuder spel på.

– Vi har personal som övervakar det här dygnet runt. Vi vill ju skydda sporten, och spelarna. För matchfixning är inte bara ett problem för idrotten. Det är ett samhällsproblem, menar Dan Korhonen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Matchfixning

Mer i ämnet