Spelinspektionen vill se hårdare regler för att motverka matchfixning Foto: TT Nyhetsbyrån

Tuffare regler ska motverka matchfixning

Uppdaterad
Publicerad

Spelinspektionen vill se tuffare regler för att stävja matchfixning.
I ett nytt förslag riktar myndigheten in sig på individuella prestationer och vill bland annat förbjuda möjligheten att lägga pengar på ett regelbrott eller förlust i ett delmoment.

– Vi hoppas att vi genom föreskrifterna har tagit ett bra steg för att motverka uppkomsten av manipulation av resultat, säger Katarina Abrahamsson, samordnare på Spelinspektionen, till TT.

Går förslagen igenom kommer man inte längre kunna spela på att en fotbollsspelare får ett gult kort eller att en tennisspelare kommer göra ett dubbelfel. Spelinspektionen föreslår också ett förbud vad gäller spel på minderårigas individuella prestationer.

– Vi har tittat på den individuella påverkan, det vill säga det som en individ på egen hand kan utföra alternativt att någon annan kan påverka genom hot om våld eller liknande, säger Abrahamsson.

”Försökt begränsa”

I fjol fanns flera uppmärksammade incidenter med misstänkt matchfixning. Bland annat stoppade spelbolaget Unibet under sommaren allt spel på division 2 södra Svealand då 13 av herrarnas fotbollsmatcher misstänks ha varit riggade.

Enligt Abrahamsson är det i synnerhet på idrottens lägre nivåer man ser en oroväckande utveckling. Där pengarna i de flesta fall är betydligt mindre.

Där hoppas myndigheten att förslagen ska få effekt.

– Just de bitarna har vi försökt begränsa genom föreskrifterna, säger hon.

Under ett drygt år har Spelinspektionen tillsammans med vadhållningsbolag, intresseorganisationer, förbund och myndigheter arbetat på föreskrifterna. Nu är förslaget skickat på remiss och förhoppningen är att de träder i kraft under hösten.

”Frågan har vuxit”

– Vår avsikt är att följa den här utvecklingen noga med regelbundna möten i matchfixningsrådet och se hur de kommer att tas emot och få för påverkan, säger Abrahamsson.

Matchfixning eller olika former av manipulation av resultat är ingen ny företeelse – tvärtom. Men Katarina Abrahamsson menar att frågan har fått ny aktualitet på senare år.

– Frågan har vuxit. Kriminella verksamheter har nog sett det som en marknad att tjäna pengar på de senaste åren, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer