Anja Pärson, Irma Helin och Nilla Fischer. Foto: Bildbyrån

Allsvenska stjärnan trakasserad på Fotbollsgalan

Uppdaterad
Publicerad

Djurgårdens Irma Helin är en av de 2290 inom idrotten som står bakom uppropet #timeout. För Dagens Nyheter berättar hon om hur hon blev trakasserad på Fotbollsgalan i måndags.

– Då kom en man, som vi kan kalla fotbollsintresserad, fram och kysste mig på munnen utan förvarning, och förklarade att han var glad för att jag bytt klubb. Han var säkert 30 år äldre än mig, och det var absolut inte okej. Tror aldrig han hade gjort så mot en herrspelare, säger hon till DN.

Helin gick nyligen från mästarlaget Linköping till Djurgården. 2290 kvinnor inom idrotten har skrivit under uppropet som uppmärksammar trakasserier och övergrepp mot kvinnor.

Nilla Fischer: ”Den manliga idrottaren hyllas som ett ideal”

Nilla Fischer ställer sig också bakom uppropet. Hon talar om en sexism som härrör ur en etablerad machokultur. 

– Jag anser att sexism och machokultur sitter ihop, och framför allt inom idrottsrörelsen hyllas den manliga idrottaren som ett ideal, säger hon till SVT Sport.

Hon fortsätter med att berätta om hur hon själv upplevt machokulturen inom idrotten.

– På sociala medier får man veta att ”man inte borde spela fotboll”, och att man ”hellre borde vara hemma i köket”.

Anja Pärson: ”Vi fortsätter vara obekväma”

Anja Pärson är ytterligare en av idrottsprofilerna som vittnar om en osund machokultur.

– Under en tid blev det en sport bland vissa män att hetsa varandra om vem som kunde ta på mina bröst eller rumpa på dansgolvet eller i baren. Jag slutade helt att gå ut, skrev hon tidigare på Instagram.

– Jag vill ge mina barn en möjlighet, för det är den nya generation som ska efterleva det här och det tror jag kan ske om vi fortsätter vara obekväma och göra vår röst hörd, säger Pärson till DN.

Vad är #timeout?

Så här beskriver personerna bakom uppropet #timeout:

Inspirerade av #metoo och berättelser från andra branscher, samlas vi nu för att visa på hur det ser ut inom idrotten. Vi är 1.954 personer som valt att ställa oss bakom uppropet och stötta varandra i att våga tala om hur det verkligen är. Vi är kvinnor, icke binära och andra som läses som eller identifierar oss som kvinnor, som har erfarenheter av att utsättas av sexism, machokultur, sexuella trakasserier och övergrepp. På läktaren och på träningsarenan, i medierummet, på idrottens kanslier och i styrelserummen.

Källa: DN

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.