Nilla Fischer. Foto: Bildbyrån

Nilla Fischer: ”Den manliga idrottaren hyllas som ett ideal”

Uppdaterad
Publicerad

Fotbollslandslagets Nilla Fischer är en av de idrottare som ställer sig bakom #timeout-uppropet. Hon talar om en sexism som härrör ur en etablerad machokultur.

– Jag anser att sexism och machokultur sitter ihop, och framför allt inom idrottsrörelsen hyllas den manliga idrottaren som ett ideal. Det blir problematiskt inom idrotten då utövaren främst inte bedöms utifrån prestationer, säger hon till SVT Sport.  

– Så länge macho-mannen presterar så behöver laget, eller det idrottsförbund han presenterar honom. Kulturen lämnas oberörd och utövaren likaså, fortsätter Fischer.

Det innebär i längden att kvinnliga idrottare eller typiska ”damsporter” nedvärderas, menar Fischer.

– Machokultur för mig innebär att deltagarna inte får vara som de vill. Männen ska uppnå eller iklä sig vissa stereotypa ”manliga” egenskaper. Inom idrottsrörelsen innebär dessa egenskaper ofta nedvärderande och sexistiska åsikter mot kvinnliga idrottare eller så kallade ”damsporter”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer