Foto: Bildbyrån

Förlust i Globen för ”The Mauler” – avslutar karriären

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges största MMA-stjärna lägger av.

Efter att ha förlorat på hemmaplan i Globen placerade Alexander Gustafsson, 32, handskarna på golvet i oktogonen och tog till orda:

– Tack för showen, det är slut nu, sa ”The Mauler”.

Alexander Gustafsson och världsfyran Anthony Smith hade en sak gemensamt inför fajten på UFC-galan i Stockholm. Båda ställdes i sin senaste match mot Jon Jones, mästaren i lätt tungvikt. Och förlorade.

Under lördagen fick ”The Mauler” för andra gången i karriären se sig besegrad på hemmaplan. Den här gången efter genom att Smith vann i fjärde ronden via rear-naked choke, en strypning från motståndarens rygg.

I intervjun direkt efter fajten, i buren inför 14 319 åskådare, chockade Gustafsson MMA-världen och meddelade att han avslutar karriären.

– Tack för showen, det är slut nu, sa svensken och lämnade kvar handskarna i buren.

”Har det inte i mig längre”

På presskonferensen efteråt frågade SVT Sport om karriären verkligen är över nu.

– Ja, det har varit ett äventyr men nu är det slut.

– Jag har det inte i mig längre. Jag är mycket bättre än vad jag visade här i dag. Det har varit en otrolig resa och jag är jättetacksam för att ha kunnat bilda ett liv tack vare den här sporten. Det har varit upp och ner, men det är en idrott och överlag har jag haft det riktigt bra.

Gustafsson hade ett massivt stöd från publiken inför matchen, men fajten startade avvaktande och stämningen avtog. Det var tydligt att det fanns en ömsesidig respekt för motståndarens slagstyrka.

Svensken var fortsatt passiv och försvarade sig mest från motståndarens attacker i stället för att själv gå på offensiven.

I den tredje ronden skruvades tempot upp och ”The Mauler” verkade komma i gång. I slutet av ronden tog han ner sin motståndare på marken. I den fjärde ronden försökte han göra samma sak, men den här gången vände Smith på steken.

”Lionheart” snurrade runt och tog Gustafssons rygg. Därifrån kunde han vinna via strypning 2.38 in i fjärde ronden.

Haft tankarna sedan förra året

”The Mauler” avslutar nu karriären med ett matchfacit på 18 segrar, varav elva på knock, och sex förluster.

Tankarna på att lägga av har funnits där ända sedan förlusten i titelmatchen mot Jon Jones i slutet av 2018.

– Jag gör inte det här för pengar utan för att jag vill vara bäst. Om jag inte kan vara det så... då är det vad det är.

– Jag har tränat hårt och kände mig avslappnad och redo för den här fajten. Men det räckte ändå inte. Om jag inte har det kvar i mig så är det ingen poäng att jag fortsätter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.