Boxningsvärldsmästaren Claressa Shields gör MMA-debut den 10 juni. Foto: TT

Dubbla OS-guld och världsmästare – nu byter Claressa Shields sport

Uppdaterad
Publicerad

Som amatör vann hon dubbla OS- och VM-guld.

Som proffs är hon obesegrad efter elva matcher – med världsmästarbälten i tre olika viktklasser.

Nu väntar nya utmaningar för boxningsstjärnan Claressa Shields, 26, som gör MMA-debut den 10 juni.

Amerikanskan tackade nej till ett lukrativt erbjudande att gå en stormatch i UFC för att i stället göra en mer ”riktig” satsning på MMA med en mer långsam uppbyggnad.

Shields valde att skriva på ett flerårigt kontrakt med organisationen PFL (Professional Fighters League) som är en av utmanarna till den globala jätten UFC.

Nu står det klart att hon gör sin MMA-debut i Atlantic City den 10 juni mot Brittney Elkin som har nio proffsmatcher (3-6) på meritlistan.

– Jag ser fram emot att cementera mitt arv som den främsta kvinnliga kampsportaren genom tiderna. Det ska bli spännande att kliva in i PFL-buren för första gången och visa att jag inte backar för några som helst utmaningar. Jag har redan visat att jag är den bästa boxaren i världen, och nu tänker jag göra samma sak med MMA, säger Shields enligt ESPN.

Vinnaren får en miljon dollar

Stjärnan meddelade redan förra året sitt byte och har sedan dess tränat MMA i Albuquerque på välkända Jackson Wink MMA Academy, som bland annat har fostrat UFC-mästare som Jon Jones och Holly Holm.

Claressa Shields har sagt att hon inte tänker lägga boxningshandskarna på hyllan, utan vill kombinera de båda sporterna parallellt.

PFL avgörs i ett turneringsformat där segraren i varje viktklass får en miljon dollar (omkring 8,5 miljoner kronor) utöver en baslön för varje enskild match.

På grund av sin ekonomiska backning har de lockat till sig tunga namn som exempelvis Fabricio Werdum och Anthony Pettis, båda före detta mästare i UFC, och Rory MacDonald, som har utmanat om UFC-titeln. Även svenske welterviktaren Sadibou Sy finns med.

Claressa Shields kommer till en början inte att ingå i någon turnering, men väntas vara med i 2022 års säsong.

MER BOXNING: Patricia Berghult går match om tyngsta VM-titeln – i NHL-arena

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.