Conor McGregor på väg till UFC-oktagonen för match mot veteranen Donald ”Cowboy” Cerrone. Foto: Bildbyrån

”När Conor McGregor mår bra så blomstrar hela sporten MMA”

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

Frågan var om världens största MMA-stjärna fortfarande har kvar magin.

Svaret fick vi efter bara 40 sekunder.

Den här veckan har varit en påminnelse om Conor McGregors påverkan på en hel sport.

Petter Öhrling

reporter

Efter en enastående comeback där McGregor inte blev träffad en enda gång sjönk irländaren ihop på knä inför 19 000 åskådare i Las Vegas och tog sig för ansiktet.

Han verkade själv knappt tro att det var sant.

Resultatet i fixstjärnans comeback var det bästa tänkbara för honom som fajter, UFC som organisation och MMA som sport.

31-årige Conor McGregor är, på gott och ont, en av få fajters som når ut till den breda massan och hans exemplariska agerande den här veckan har varit en påminnelse om hur positivt han kan påverka hela sporten.

När han är på det humöret.

Hade två mästarbälten

Låt oss spola tillbaka bandet till den 12 november 2016.

Jag var på plats i Madison Square Garden i New York och såg Conor McGregor skriva historia som den förste någonsin i UFC att bli världsmästare i två viktklasser samtidigt.

McGregor knockade den dåvarande lättviktsmästaren Eddie Alvarez med en blixtrande kombination och såg närmast oövervinnelig ut. Han hade ett mästarbälte på vardera axel och stod på toppen av sin karriär.

Då hamnade karriären i fritt fall.

Karriären spårade ur

Stjärnan sökte nya utmaningar, bytte sport och gick en lukrativ boxningsmatch mot obesegrade legendaren Floyd Mayweather i augusti 2017.

McGregor uppges ha tjänat omkring 100 miljoner dollar, eller 950 miljoner kronor, för matchen. Men i ringen var han chanslös och i den hätska uppladdningen gick han stundtals över gränsen med sitt agerande.

Drygt ett år senare, i oktober 2018, följde hatmatchen mot ryske UFC-mästaren Khabib Nurmagomedov. Genom att blanda in familj, religion och etnicitet piskade Dublin-sonen upp en hatstämning som saknar motstycke i MMA-historien.

Kokpunkten nåddes efter matchens slut när ett stort slagsmål utbröt mellan de båda lägren.

Vid sidan av den dalande karriären hamnade han i trubbel utanför oktagonen och har bland annat dömts till misshandel efter att ha slagit till en man i en bar. McGregor utreds fortfarande för två fall av sexuella övergrepp, men har inte dömts för något brott.

Började som fattig rörmokare

Första gången jag såg McGregor var när han gjorde UFC-debut i Globen 2013. Han stal showen både i buren och på presskonferensen efteråt.

Privat så gick han fortfarande på socialbidrag, men han hade karisma i överflöd och en stjärna föddes där och då.

McGregor har gjort en osannolik resa från fattig rörmokare till ekonomiskt oberoende som en av världens största och rikaste idrottsstjärnor.

Vidare till skandalomsusad, bespottad och ifrågasatt.

Nu säger sig en harmonisk McGregor, som blivit pappa till en pojke och en flicka, ha vänt blad i livet och vilja fokusera på det positiva. Om det stämmer återstår att se när större prövningar väntar.

Vad händer till exempel om han får sitt efterlängtade returmöte med ärkerivalen Nurmagomedov?

Men hans beteende den här veckan visar i alla fall att när Conor McGregor mår bra – då blomstrar hela sporten MMA.

KLIPP: Här vinner McGregor comebacken på 40 sekunder

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.