UFC-mästaren Khabib Nurmagomedov (vänster) och presidenten Dana White (höger). Foto: TT

Efter UFC-skandalen: Kan få böta 18 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Domen efter helgens UFC-skandal i Las Vegas kan dröja ända till slutet av november.

Enligt presidenten Dana White kan det handla om 18 miljoner kronor i böter och ett halvårs avstängning för mästaren Khabib Nurmagomedov.

– Men han behåller absolut sitt mästarbälte, säger White till TMZ Sports.

Idrottskommissionen i Nevada utreder just nu helgens skandalscener på UFC 229 i Las Vegas och det är oklart exakt vad konsekvenserna blir.

Deras nästa sammanträde är den 24 oktober och det är ”noll procents chans” att handläggningen är klar till dess, säger ordföranden Anthony Marnell enligt ESPN. Målet är att vara klara senast i slutet av november.

– Vi ser mycket allvarligt på det här och det finns regelverk att förhålla sig till. Konsekvenserna måste vara i paritet med handlingarna, säger Marnell.

I en intervju med TMZ Sports siar UFC:s president Dana White om straffen.

Kan få ett halvårs avstängning

Bland annat säger han att Khabib Nurmagomedov – som hoppade ut i publikhavet och började slåss efter att han besegrat Conor McGregor i galans huvudmatch – riskerar att bli av med hela sin lön på två miljoner dollar (omkring 18,1 miljoner kronor).

– Kommissionen frös hans lön och pratar om att behålla den. Jag tycker inte att det borde ske utan det räcker om de tar en kvarts miljon dollar (omkring 2,2 miljoner kronor), säger White.

På frågan om ryssen kommer att behålla sitt mästarbälte svarar UFC-presidenten:

– Han behåller absolut sin titel, men han kommer att bli avstängd. Kanske i fyra till sex månader, säger White.

En avstängning från idrottskommissionen i Nevada gäller tekniskt sett enbart inom den delstaten.

– Men om de stänger av honom där kommer han inte att få fajtas någon annanstans i USA heller. Och vi tänker inte gå runt reglerna och låta honom tävla i ett annat land. Blir han avstängd så får han vänta ut tiden, säger Dana White.

Rekordsiffror för galan

Titelfajten i lättvikt (70 kilo) mellan Nurmagomedov och McGregor har beskrivits som ”tidernas största MMA-fajt”. Och statistiken verkar kunna backa upp påståendet.

Enligt Dana White sålde galan långt över två miljoner pay-per-views i USA. Det gällande rekordet inom MMA ligger på 1,65 miljoner PPV:s från McGregors returmöte med Nate Diaz på UFC 202 för två år sedan. Jämförelsevis så är det bara fyra matcher i boxningshistorien som har sålt över två miljoner PPV:s i USA (samtliga med Floyd Mayweather).

– Det är så himla svårt att ta sig över två miljoner. Inte ens Mike Tyson nådde dit. Så just nu är jag väldigt glad, säger White.

Se skandalscenerna och efterspelet i Sportspegeln i spelaren nedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.