Hjärnforskaren: ”Det är de smarta funktionerna som drabbas”

Uppdaterad
Publicerad

Alexander Gustafsson hyllas av många efter nattens match mot Daniel Cormier. Men en del regerar också på att sporten är våldsam. Hjärnforskare Katarina Gospic reder ut vad som händer i hjärnan vid slag mot huvudet – och vilka konsekvenser det får på lång sikt.

”Det är de smarta funktionerna i hjärnan som drabbas”, förklarar hon.

Läkaren och hjärnforskaren Katrina Gospic är positiv till träning överlag och påtalar att bra kondition har påvisat god effekt på hjärnan.

– De med bra kondition presterar bättre på läs- och skrivtester, säger Katarina Gospic till SVT Sport.

Vad vet man om hur hjärnan påverkas?

– MMA är i sin linda, däremot har det gjorts mycket forskning på boxning. Det som sporterna har gemensamt är traumat mot huvudet. Hos boxare ser man att efter att man har slutat så är 50 procent av problemen relaterat till hjärnskador.

– Jättemånga celler dör vid den här typen av våld.

Slag mot huvudet ger långsiktiga konsekvenser för närminnet, impulskontrollen och vår förmåga att planera och tänka strategiskt. Enligt Gospic är det särskilt komplext för unga människor eftersom frontalloben, där dessa funktioner sitter, inte är fullt utvecklad förrän vid 25 års ålder. Dessutom är belöningssystemet mycket starkare hos unga.

– När vi fattar beslut försöker vi hitta den största belöningen och undvika allt obehag. Hos en ung människa blir belöningssignalen stark och de tänker inte på obehaget. När vi är äldre kan vi fatta andra beslut eftersom belöningen upplevs mindre och konsekvenserna mer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.