Alexander Gustafsson lämnar oktogonen för sista gången. Foto: TT

Han är störst efter ”Ingo” – tack för showen

Uppdaterad
Publicerad
KRÖNIKA ·

”The show is over guys”, sa Alexander Gustafsson och lämnade handskarna på mattan i oktogonen.
Lördagens gala i Globen blev ett tråkigt farväl för ”The Mauler” som varit det stora affischnamnet för svensk MMA i över ett decennium.
Tack för showen.

Petter Öhrling, reporter på SVT Sport.

Petter Öhrling

reporter

På sätt och vis föddes sporten MMA i Sverige med Alexander Gustafsson.

Visst fanns det både utövare och en följarskara redan innan ”The Mauler” gjorde UFC-debut för tio år sedan, men det var med honom som sporten exploderade för den breda massan.

Hösten 2013 gick han in i titelmatchen mot amerikanen Jon Jones som rejäl underdog. Jones är UFC:s yngste världsmästare någonsin och ses fortfarande av många som den bäste MMA-fajtern genom alla tider. Gustafsson chockade MMA-världen och gav Jones den tuffaste matchen i hans karriär.

Fajten blev en klassiker och anses vara en av de bästa titelmatcherna i UFC:s historia. Många anser rentav att Gustafsson vann och insatsen gav honom legendarstatus inom sporten.

Lockade 30 000 mitt i natten

Redan året före hade UFC sålt ut Globen med ”The Mauler” i huvudmatchen. 2015 arrangerade organisationen sitt dittills näst största evenemang någonsin och lockade 30 000 åskådare till Tele2 Arena mitt i natten. Det säger en del om svenskens dragningskraft.

Men Gustafsson har, lite orättvist, dragits med en förlorarstämpel och fått utstå en hel del kritik. Han avslutar nu karriären med fyra förluster på sina sex sista matcher, men alla har varit mot världsklassmotstånd. Smith var till exempel det lägst rankade motståndet och han var ändå fyra i världen inför lördagens match.

Folk väljer att komma ihåg förlusterna, men glömmer snabbt detaljerna. UFC-mästarna Jon Jones och Daniel Cormier är två legendarer och båda gick stentuffa matcher mot Gustafsson. En domare hade till och med svensken som segrare i titelmatchen 2015.

Näst störst efter ”Ingo”

”The Mauler” har varit en fantastisk ambassadör för svensk MMA under tio års tid. Jag får känslan av att han aldrig riktigt har trivts med rampljuset, men han har helt enkelt varit den bäste vi haft och därför alltid tvingats göra mycket media. Och han har ställt upp tack vare sin kärlek till sporten.

Boxaren Ingemar Johansson blev världsmästare under en helt annan era när de flesta visste namnet på världens tungviktsmästare. Men bakom ”Ingo” så rankar i alla fall jag ”The Mauler” som den störste kampsportare det här landet någonsin har haft.

På sätt och vis föddes sporten MMA i Sverige med Alexander Gustafsson, men jag tror inte att sporten dör med honom. Hans avtryck har varit större än så. Han har gett svenska idrottsfans några kvällar och nätter de aldrig glömmer.

Tack för showen.

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa skeenden”.