”The Mauler” på väg till omklädningsrummet efter sin förlust mot Jon Jones i Los Angeles. Foto: Bildbyrån

”Vi har inte sett det sista av The Mauler”

Uppdaterad
Publicerad
KRÖNIKA ·

En seger mot storstjärnan Jon Jones hade gjort honom odödlig.
I stället blev det ett tredje nederlag i en titelmatch för Alexander Gustafsson som riskerar att bli ihågkommen som han som förlorade alla sina viktigaste matcher i karriären.
Men jag tror inte att så blir fallet.

Petter Öhrling, reporter på SVT Sport.

Petter Öhrling

reporter

Tre gånger har ”The Mauler” slagits om UFC:s världsmästarbälte i lätt tungvikt.

De två första försöken slutade i knappa poängförluster, den här gången var resultatet odiskutabelt.

Är det så den breda massan kommer att minnas MMA-stjärnan från Arboga? För att han förlorade sina viktigaste matcher i karriären? Exakt hur matcherna gick till glöms snabbt bort. Man minns resultatet.

Man kan också lägga till galan på Tele2 Arena i januari 2015. Med en publiksiffra på 30 000 åskådare var det UFC:s dittills näst största evenemang någonsin – och hemmahoppet blev knockad i första ronden.

Så svaret är ja, så skulle kunna bli fallet.

Men jag tror inte det.

Måste se vem till vem han förlorade mot

För det första får man inte glömma bort vilken fantastisk karriär 31-åringen har haft såhär långt. Alla stora segrar och spektakulära knockouter. De som följt ”The Mauler” under åren vet hur bra han är.

För det andra måste man se till vilka han har förlorat mot.

Är det så farligt att bli besegrad av Jon Jones? Nej. Han är en av sportens legendarer och i mångas ögon den främste av dem alla. Gustafsson har dessutom pressat honom som ingen annan i deras första möte.

Daniel Cormier? Han hoppade upp en viktklass och vann även mästarbältet i tungvikt. Utan tvivel en framtida ”Hall of Famer”.

Anthony ”Rumble” Johnson? Han har livsfarligt krut i nävarna och knockade i stort sett alla han mötte under flera år – förutom Cormier.

Elaka tungor hävdar att Gustafsson är slut. Att han borde lägga av. Men det tycker inte jag.

Jag gillar de svar jag får när jag intervjuar honom. Kroppsspråket. Attityden.

”Hem och läka lite”

Eventuella planer på att lägga av eller ens byta viktklass viftar han bort.

”Nej, nu ska jag hem och läka lite och sedan är det på't igen bara”.

Han känner sig långt ifrån färdig. Han är fortfarande hungrig.

Det kanske finaste berömmet kom från ärkerivalen Jon Jones. På presskonferensen efter nattens gala sade amerikanen att han behöver killar som Gustafsson för att hålla sig på tårna.

”Han borde hålla huvudet högt och veta att han hör hemma bland de bästa i den här viktklassen”, fortsatte stjärnan.

Gapet mellan de senaste årens fyra toppnamn i lätt tungvikt – Jones, Cormier, Johnson och Gustafsson – och resten av motståndet har varit och är fortfarande stort.

Får fundera ut sitt nästa drag

UFC:s president Dana White ville inte heller stänga dörren för en eventuell fjärde titelmatch för svensken om han vinner några matcher och gör sig förtjänt av det. Då ska det i sammanhanget noteras att ingen som har förlorat tre titelmatcher någonsin har fått en fjärde chans. Det säger en del om hur mycket organisationen tror på honom.

Sättet han hanterade den här förlusten på förtjänar respekt. Gustafsson dök upp på presskonferensen efteråt, svarade på medias alla frågor och sade de rätta sakerna.

Han är också är en mognare person i dag jämfört med när han senast tävlade om titeln. Han har gift sig och blivit pappa till två barn. Insikten om att karriären inte är allt tar säkert bort en hel del mental press från fajtingen.

Nu får han åka hem till Sverige, umgås med familjen och fundera ut sitt nästa drag.

Jag tror inte att vi har sett det sista av ”The Mauler”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.