Khabib Nurmagomedov och Al Iaquinta. Foto: TT Bild

Nurmagomedov ny UFC-mästare

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit en helt galen vecka i MMA-världen.

Men tidigt i dag blev favoriten Khabib Nurmagomedov ny världsmästare i lättvikt efter klar seger mot hemmahoppet Al Iaquinta på UFC-galan i New York.

Iaquinta kallades in med kort varsel efter att två (!) andra motståndare tvingats ställa in under veckan.

Från början skulle obesegrade Nurmagomedov ha mött interimmästaren Tony Ferguson i en efterlängtad match som UFC bokat in tre gånger tidigare, men tvingats ställa in på grund av skador.

Det fjärde försöket blev inget undantag när amerikanen snubblade och skadade knäet så illa att han nu tvingas till operation.

Beskedet, som många hoppades var ett skämt, kom den 1 april.

En positiv vändning var dock att fjäderviktsmästaren Max Holloway klev in som ersättare – och plötsligt hade UFC en ny supermatch.

Men att klara viktgränsen på 70 kilo blev för mycket på sex dagars varsel, och under fredagen stoppades stjärnan av medicinska skäl.

Sågade Conor McGregor

Till sist blev det New York-sonen Al Iaquinta, som skulle gå en annan match på galan, som i sista stund hoppade in och räddade huvudnumret med Nurmagomedov.

Amerikanen bjöd på en tapper insats och klarade sig tiden ut, 25 minuter, men ryssen vann en överlägsen poängseger med domarsiffrorna 50–44, 50–43 och 50–43.

Som om Nurmagomedovs vecka inte varit kaosartad nog med alla motståndarbyten var det också honom som storstjärnan Conor McGregor var ute efter i torsdagens uppmärksammade bussattack som resulterade i att tre matcher ströks från galan.

Detta vidrörde ryssen också i segerintervjun.

– Härnäst vill jag möta Georges St. Pierre här i New York. Jag vill också tacka min motståndare Al Iaquinta för hans mod. Han är ingen fegis. Var är Conor? Han vill slåss med en buss, men jag vill möta en riktig gangster, sade 29-åringen.

”En galen vecka”

Dispyten med McGregor, MMA-världens klart största affischnamn, fick ryssen också frågor om under en presskonferens på fredagskvällen.

– Det har varit en galen vecka för mig. Ärligt talat hoppas jag att Conor får ordning på sina problem utanför buren, för sedan har vi ett problem att fixa inuti den, sade Nurmagomedov.

På frågan om han någonsin övervägde att hoppa av galan efter allt kaos svarade han:

– Nej, hur skulle jag då kunnat se alla mina fans i ögonen? Jag vill bli mästare och då måste man kunna besegra vem som helst.

Khabib Nurmagomedov har gått 26 proffsmatcher och vunnit samtliga. Tio av dem har kommit i UFC, världens största MMA-organisation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.