UFC-fajtern Pannie Kianzad kanske får fajtas på en ö.

UFC-svenskan Pannie Kianzad kan få tävla på en privat ö

Uppdaterad
Publicerad

Svenska MMA-stjärnan Pannie Kianzad, 28, kan få tävla på en privat ö.

I alla fall om organisationen UFC:s udda plan för att rädda kommande galor blir av.

– Om min arbetsgivare som betalar min lön säger att ”nu är det såhär”. Vad ska jag säga? Nej tack?, säger Kianzad till SVT Sport.

UFC har ställt in sina tre senaste galor med anledning av coronapandemin, men med start nästa vecka hoppas de kunna genomföra sina galor igen.

Bland annat säger presidenten Dana White att han ”är nära att säkra en privat ö” där internationella galor kan arrangeras den kommande tiden.

Något som i så fall lär påverka svenska UFC-fajtern Pannie Kianzad som är schemalagd att gå match i Brasilien den 9 maj.

– Jag bryr mig inte var någonstans matchen sker, bara den blir av. Jag har tävlat i en liten källare i Ryssland också så för mig spelar det ingen roll om det inte är någon publik. Bara jag får betalt och kan åka hem, säger Kianzad till SVT Sport.

”Vet att många är kritiska”

UFC:s beslut att börja arrangera galor igen – dels i USA, dels på en privat ö – har fått många att reagera.

ARP, ett amerikanskt läkarförbund för kampsport, kräver till exempel att alla evenemang ska ställas in tills vidare.

Hur tänker du kring hälsoaspekten?

– Jag vet att många har varit kritiska och jag kan inte säga vad som är rätt eller fel. Men om det inte bryter mot några lagar och min arbetsgivare som betalar min lön säger att ”nu är det såhär”. Vad ska jag säga? Nej tack? Mitt jobb är att klara vikten och fajtas, inte bestämma var matcherna ska gå någonstans, säger Kianzad och fortsätter:

– Jag tror att UFC tänker att om de är ensamma i världen om att arrangera ett sportevenemang just nu, hur stort blir inte det i så fall?

”Tar inga onödiga risker”

Det är ännu inte bekräftat att galan den 9 maj, som skulle ha ägt rum i São Paulo, flyttas till en privat ö.

– Men jag tror definitivt inte att den blir i Brasilien med tanke på hur situationen är just nu. Det enda jag har läst är att den kan flyttas till en ö.

Hur är det att träna inför en MMA-match när man samtidigt uppmanas att hålla avstånd till andra människor?

– Jag försöker att inte ta några onödiga risker och håller mig mycket för mig själv, men tränar ändå för fullt. Vi har begränsat vår träningsgrupp till ett mindre team, men det är ju svårt att inte vara nära dem.

KLIPP: Svenska UFC-fightern om det tuffa året (6 mars 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.