Jon Jones träffar Anthony Smith med en snurrarmbåge. Foto: TT Nyhetsbyrån

Jon Jones försvarade UFC-bältet – nära att diskas

Uppdaterad
Publicerad

En totalt överlägsen Jon Jones försvarade i natt sitt UFC-mästarbälte i lätt tungvikt.

Men det blev dramatiskt i den fjärde ronden när storstjärnan träffade motståndaren Anthony Smith med knäspark på otillåtet sätt – och straffades med två poängs avdrag.

– Jag och alla andra vet att jag hade kunnat få honom diskad, men jag vill vinna titeln. Inte stjäla den, säger Smith.

Det var i den fjärde ronden som Jones hade Smith i rejäl brygga. Mästaren dominerade matchen, hade öppnat ett sår på näsan hos motståndaren och fått ner honom på marken.

Då träffade Jones med en knäspark på ett otillåtet sätt eftersom Smith, trots att han var på väg att resa sig upp, hade handen i backen och då betraktas som en liggande motståndare. Matchen pausades och domaren Herb Dean bad om att få titta på reprisbilderna upprepade gånger.

Hade Smith sagt att han inte kunnat fortsätta matchen hade Jones blivit diskvalificerad och förlorat sitt mästarbälte. Men amerikanen sade att han var okej, och Jones straffades i stället med två (!) poängs avdrag vilket är oerhört sällsynt.

”Han är som en Terminator”

Trots poängavdraget var Smith chanslös. Matchen gick tiden ut och alla tre domare hade Jones som segrare med 48–44, alltså vinnare i samtliga fem ronder och extra överlägsen i en av dem.

– Det var inte min bästa insats. Vissa dagar ser man fantastisk ut och andra dagar lyckas man inte prestera på den nivån man vill. Hatten av för Anthony Smith som var oerhört tuff. Han pratade med mig i oktagonen samtidigt som jag träffade honom. Han frågade om det var allt jag hade att komma med. Han är som en Terminator, säger Jones i segerintervjun.

Han fick också frågan vad som väntar härnäst i karriären.

– Just nu vill jag bara njuta av den här segern och fundera på hur jag kan bli bättre. Det är många fantastiska talanger som är på väg upp och de kommer att bli tuffa utmaningar.

Anthony Smith fick applåder av publiken för sitt hederliga sätt att hantera situationen med det otillåtna knäet.

Om själva matchen sade han:

– Jag gjorde allt som jag sagt att man inte ska göra mot Jon Jones. Jag hade ingen offensiv utan stod bara och tittade på, säger Smith.

Woodley förlorade bältet

I upprinnelsen till matchen har Jones testat positivt för dopning, men mängderna bedöms vara små spår från ett gammalt dopningsfall för vilket han redan har avtjänat sitt straff.

I galans näst sista match förlorade mästaren Tyron Woodley sitt bälte i weltervikt (77 kilo) efter att ha blivit totaldominerad av Kamaru Usman. Nigerianen använde sin brottning för att kontrollera Woodley, som stod för en slätstruken insats. I slutet av den fjärde ronden var Usman nära att avsluta amerikanen med en vild slagväxling.

Ett annat anmärkningsvärt resultat under galan var när brassen Johnny Walker knockade Misha Cirkunov med ett hoppknä efter bara 36 sekunder. Walker, ett av de mest spännande namnen i den lätta tungvikten, har vunnit sina tre första matcher i UFC på knockout i första ronden.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.