Svenske talangen Khamzat Chimaev hyllas efter sin dominanta UFC-debut. Foto: Viaplay

Stor succé i debuten för svenske UFC-talangen Khamzat Chimaev

Uppdaterad
Publicerad

Snacka om att göra ett bra första intryck på UFC-publiken.

Svenske stjärnskottet Khamzat Chimaev, 26, totaldominerade i sin debut i världens främsta MMA-organisation.

– Jag kommer att bli mästare i 77-kilosklassen, sade han i segerintervjun.

Svenske Khamzat Chimaev, som bor i Stockholm och är klubbkamrat med Alexander Gustafsson, har lyfts fram som en av MMA-världens största talanger.

I natt visade han varför – med eftertryck.

Efter sex raka segrar som proffs accepterade han en UFC-match med kort varsel och fick göra debut på ön Fight Island mot rutinerade walesaren John Phillips, som hade hela 32 matcher i bagaget. Matchen gick dessutom i mellanvikt (84 kilo), en viktklass ovanför hans naturliga viktklass i weltervikt (77 kilo).

124-2 i antal slag

Redan efter fem sekunder hade svensken träffat sin motståndare med en spark och sedan brottat ner honom på marken. Därifrån totaldominerade han matchen och matade slag mot Phillips.

I pausen till rond två var det inget snack om vem som var fräschast. Chimaev stod upp hela tiden och log, medan Phillips mörbultad sjönk ihop på en stol och pustade ut.

I rond två var det samma visa igen. Efter tio sekunder brottade Chimaev ner sin motståndare, som den här gången bara klarade en minut och 12 sekunder innan svensken vann via strypning (D'Arce choke).

Enligt den officiella statistiken delade Chimaev ut 124 slag jämfört med bara två (!) för motståndaren Phillips.

”En fläckfri prestation”

Efter segern riktade sig svensken mot UFC:s president Dana White som fanns på plats i arenan och bad honom om att få möta stjärnan Donald Cerrone.

Reaktionerna på sociala medier lät inte vänta på sig och flera UFC-fajters var lyriska över svenskens dominanta debut.

”Jag sa ju åt er att den här killen är ett odjur. Och då var det inte ens hans rätta viktklass”, skriver britten Jimi Manuwa.

”Vilken fantastisk debut. Bra ground-and-pound och riktigt fint avslut”, twittrar Niko Price.

ESPN-journalisten Marc Raimondi beskriver Chimaev som ”en riktigt läskig fajter” och Tatiana Suarez, rankad trea i världen, konstaterar:

”Chimaev är så himla bra. Jag ser fram emot att se ännu mer från honom. Att jämföra honom med Khabib var helt korrekt. Chimaev är ett odjur”.

”Det där var en fläckfri prestation”, tycker Alan Jouban.

”Jag kommer krossa”

Om Khamzat Chimaev själv får välja går han helst en match till innan han lämnar Fight Island och åker hem till Sverige.

– Det känns helt otroligt. Jag skulle kunna gå en match till redan i dag eller i morgon. Jag är så hungrig. Ge mig en ny motståndare så kommer jag att krossa honom också, säger han i segerintervjun.

– Jag visste att John var en duktig boxare som kan slå hårt. Jag är också en duktig boxare, men jag lyssnade på min tränare som sa åt mig att brotta ner honom.

Khamzat Chimaev har nu gått sju matcher som MMA-proffs och vunnit samtliga, alla via avslut.

SE OCKSÅ: Det här är UFC:s ”Fight Island” – på 60 sekunder

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.