Isak Gifting fotskadad inför VM-premiären. Kör på sprutor i Ryssland. Foto: Bavo Swijgers GASGAS/ DIGA Procross

Skada stoppar inte Gifting i VM-premiären

Uppdaterad
Publicerad

Stjärnskottet Isak Gifting, 20, kommer till helgens VM-premiär i Ryssland med smärtande vänsterfot.

– Jag klämde foten på träning i Tyskland i tisdags. Det kommer göra ont, men jag kör ändå, säger Gifting till SVT Sport.

En skada bara dagar före premiären i sin första säsong som fabriksförare i MX2-klassen är förstås en tung smäll för Isak Gifting. Men idag reser han med teamet till Ryssland för upptakten i ”lilla-VM”, som det också kallas. Förarna får vara max 23 år och siktet är högt inställt trots den jobbiga starten.

– Världsmästare är målet! Bara i den här klassen har jag ju tre år på mig att lyckas, påpekar Gifting, som är den största talangen som svensk motocross fått fram på många år.

Fabrikskontrakt och flytt till Tyskland

Förra säsongen fick Gifting chansen att göra ett inhopp för spanska GAS-GAS fabriksstall när en av teamets förare blev skadad. Gifting tog chansen och radade upp topp 10-resultat och dessutom två pallplatser innan säsongen var över. Belöningen blev ett fabrikskontrakt och flytt till Tyskland där teamet har sin bas.

VM-säsongen skulle redan varit i full gång men är kraftigt försenad på grund av pandemin. I väntan på premiären har Gifting vässat formen i de öppna SM-tävlingarna på Saxtorp och i Uddevalla. Han dominerade stort i premiären och vann en av dagarna i Uddevalla med flera toppförare från VM på plats.

– De kanske inte har så bra koll på mig ännu. Jag är gärna en ”underdog” och det passar mig perfekt, säger Gifting.

”Har absolut möjligheter”

Som satellitteam till dominanten KTM får Gifting träna med bland annat regerande världsmästaren i klassen, fransmannen Tom Vialle. Femfaldige världsmästaren Joel Smets är Giftings tekniktränare.

– Isak har absolut möjligheter att bli en toppförare i VM, tror Smets.

På lördag möter ni Isak Gifting i Sportnytt 19.45.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.