Anders Eriksson – SVT:s åkande expert Foto: SVT

Dags för blött GGN: ”Kommer att bli en klabbig historia”

Uppdaterad
Publicerad

Blött, lerigt, tufft och fler förare än någonsin förut. Årets upplaga av världens största enduro-tävling, Gotland Grand National, blir en utmaning även för SVT Sports åkande expert, tidigare endurostjärnan Anders Eriksson.

– Man vet när man åker till Gotland att det kommer att bli skitigt.

Tofta skjutfält, där 3 150 förare ska tävla på lördag, rapporteras vara lerigare än på många år.

– De har fått väldigt mycket regn, det blir en rejält klabbig historia. Det innebär att hastigheten blir lite lägre, och det blir större utmaningar. Det blir väldigt tufft för motionärerna.

Anders Eriksson, sjufaldig världsmästare, fyra gånger tvåa i GGN och känd från fjolårets Mästarnas Mästare, kommer att göra en del särskilda förberedelser med tanke på underlaget.

– Jag ställer in cykeln, gör fjädringen hårdare. Förlänger hjälmskärmen, tejpar skarven mellan stövel och byxor lite extra, bredare skärm på motorcykeln. Men man vet när man åker till Gotland att det kommer att bli skitigt. Största chocken jag varit med om var det året då det skulle vara torrt, men var snorhalt.

Kommer underlaget att påverka utgången i tävlingen?

– De bästa, längst fram, klarar alla väder. Men det gynnar de mer utpräglade enduroförarna före motocrossförarna. De kan vara en fördel för Joakim Ljunggren som säkert är hungrig på sin första seger. En sån som Albin Elowson (tvåa i fjol, red. anm.) missgynnas inte av lerigt och blött underlag, jag håller honom som favorit. Fjolårets Kenneth Gundersen kan vinna igen. Amerikanen Mike Brown är enormt stark på långlopp, det ska bli intressant.

I år är det fler deltagare än någonsin. Det blir 800 fler förare än för fyra år sedan. Vad tror du det är som lockar med den här tävlingen?

– Det är så speciellt, underlaget, stämningen. Man står där med 500-600 förare och väntar och pulsen är på 130-140 när man väntar på startskott. Jag har åkt 17 gånger och det är en speciell känsla. Man ser fram emot det med skräckblandad förtjusning. Och oavsett om du är elit eller nybörjare har du där att göra. Att ta sig runt, det kan de flesta klara.

Så ser du Gotland Grand National i SVT

Lördag 28 oktober

09.30-12.00 Direkt från motionsklassen SVT1, svtsport.se och SVT Play

13.00-15.30 ca Direkt från eliten svtsport.se och SVT Play

Kommentator: Johan Ejeborg

Expert: Lars-Göran Ståhl

Söndag 29 oktober

12.15-13.15 Elittävlingen i sammandrag SVT1, svtsport.se och SVT Play

Kommentator: Johan Ejeborg

Expert: Lars-Göran Ståhl

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.