Elitserien i speedway stängs nedåt från och med säsongen 2018. Foto: Bildbyrån

Elitserien i speedway stänger ligan – inget lag åker ur

Uppdaterad
Publicerad

Från och med säsongen 2018 och två säsonger framåt åker inget lag ur elitserien i speedway på sportsliga grunder. Lag underifrån kan ansöka om en plats i ligan.

– Det handlar om en ekonomisk återhämtning, säger Tony Olsson, speedwaykoordinator vid svenska motorcykelförbundet, Svemo.

Många svenska speedwayklubbar har under flera år haft det tungt ekonomiskt, där såväl konkurser som degraderingar av ekonomiska skäl förekommit.

Nu vill förbundet Svemo bidra till att vända den dystra ekonomiska trenden – genom att ingen klubb åker ur elitserien under tre säsonger framöver.

– Det här är något som har diskuterats under hela säsongen. Det ekonomiska läget bland klubbarna är generellt inte bra. Och den stora anledningen till beslutet handlar framförallt om att det är för stor ekonomisk skillnad att köra i elitserien och allsvenskan. Det kostar mycket att köra i elitserien, och då har många klubbar från allsvenskan tvekat att gå upp de senaste åren, säger Tony Olsson till SVT Sport.

Från och med säsongen 2018 får segrande lag i serien under elitserien, allsvenskan, möjligheten att ansöka om en plats i den högsta serien. En ekonomi i balans och vissa anläggningskriterier ligger till grund för att få en ansökan beviljad.

Samtidigt som inget lag åker ur, så finns möjligheten att antal lag i elitserien kommer att utökas under säsongerna 2019 och 2020.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.