Eriksson utökade ledningen trots punktering

Uppdaterad
Publicerad

En helnorsk pall och framvagnsproblem för Lukas Walfridson i Supercar gynnade Kevin Eriksson i sammandraget, då han åkte på en punktering i den stentuffa finalen. Även Thomas Bryntesson behåller sin totalledning i klassen Supercar Lites, men Tobias Brink närmar sig efter en superkväll i Strängnäs.

Kevin Eriksson som vunnit det två första tävlingarna i RallyX Nordic fick en bra start i den stenhårda finalen i Supercar. Men han blev hårt pressad av totaltvåan Lukas Walfridson som tryckte till Eriksson, som då åkte på en punktering redan på första varvet. Walfridson åkte sedan själv på en smäll och fick problem med framvagnen, blev stående och slutade sist i finalen.

Det slutade med att pallen blev helnorsk. Frode Holte som gjorde sin första final för säsongen vann före Jarle Nytrae och Alexander Hvaal. Den helnorska pallen gynnade Kevin Eriksson som slutade fyra trots sin punktering och utökade sin ledningen i sammandraget med sina 84 poäng. Eriksson leder nu med 13 poäng före Walfridson. Norrmannen Hvaal ligger trea med 57 poäng.

– Jag såg ingenting, det var ju förfärligt väder, sa Holte till SVT när han fick frågan om hur han upplevde den tuffa finalen.

Tävlingen tillfälligt avbruten pga regn

Tävlingen i Strängnäs fick tillfälligt avbrytas när en regnskur drog in.

– Det är en mindre sjö, livsfarligt att köra man – tappar greppet totalt. Det är ett bra beslut, säger SVT Sports expert Jonas Kruse.

– Man får olika förutsättningar. Säkerhetsfråga, men när det är så mycket vatten går det inte att köra, fortsätter han.

Brink starkast i Supercar Lites

I Supercar Lites var Tobias Brink starkast för kvällen. Han vann finalen före Simon Olofsson och Thomas Bryntesson. Brink körde bra hela kvällen och vann över ”omöjlige” Bryntesson redan i semifinalen. Thomas Bryntesson som ledde sammandraget med 13 poäng när tävlingarna i Strängnäs drog igång leder fortfarande, men ledning har krympt. Brink är nu bara sex poäng bakom Bryntesson.

– Jag måste tacka teamet, jag vet inte vad jag ska säga? Det känns jättebra, vi var supersnabba. Det var jättegott. Vi var snabbast redan i kval ett, så det är superskönt att sluta så här i regn också, sa Brink med ett leende till SVT.

Supercar:
1. Kevin Eriksson           84 poäng
2. Lukas Walfridson       71 poäng
3. Alexander Hvaal        57 poäng
4. Mats Öhman             53 poäng
5. Morten Bermingrud   46 poäng

Supercar Lites:
1. Thomas Bryntesson  83 poäng
2. Tobias Brink              77 poäng
3. Simon Olofsson         63 poäng
4. Joachim Hvaal           43 poäng
5. Santosh Berggren     41 poäng
6. Tejas Hirani               41 poäng
7. Thomas Holmen        41 poäng

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.